c S
Dnevne novosti

SSSH traži izmjene propisa u vezi objedinjene isplate više dugovanih plaća

27.08.2015 07:16 ZAGREB, 26. kolovoza 2015. (Hina), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) apelirao je u srijedu na Vladu da uloži dodatne napore za cjelovitim rješenjem problema objedinjene isplate više dugovanih plaća i omogući radnicima primanje ukupnoga dugovanog neto iznosa plaća.
Isplatom više plaća u jednom mjesecu iznos svih plaća se zbraja, čime se prelazi u viši porezni razred, odnosno plaća se oporezuje višom poreznom stopom, a radnik može koristiti samo jedan mjesečni osobni odbitak za taj mjesec, neovisno o kojem je broju plaća riječ. Stoga je nužno da Vlada prilagodi zakonske propise za specifične situacije, poput objedinjene isplate više zaostalih plaća i osigura radnicima primitak plaća u punom iznosu, koji bi im pripao u mjesecu kada je plaća trebala biti isplaćena. Drugim riječima, u situaciji isplate više plaća u jednom mjesecu za svaku plaću trebali bi se primjenjivati oni propisi koji su vrijedili na dan kada je pojedina plaća trebala biti isplaćena, čime bi se radniku osigurao puni iznos plaće koji mu za njegov rad pripada, priopćio je SSSH.

Radnici ne smiju biti dvaput kažnjeni, a dužničko ropstvo građana treba izbjeći i izmjenom zakonskih propisa koji reguliraju to područje, ističe SSSH. Sindikalci pozdravljaju Vladinu odluku o preoblikovanju Imunološkog zavoda u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva u vlasništvu države, čime je ostao javna ustanova od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Hrvatsku. Odluka je ujedno spas za radnike, koji s obzirom na neisplaćene plaće već mjesecima žive na rubu egzistencije, na dug i uz pomoć rodbine i prijatelja. Nakon isplate prve od četiriju zaostalih plaća (7. kolovoza) i uplate obaveza prema državi za preostale tri plaće, radnici Imunološkog trebali bi dobiti i te tri plaće. No, pritom će, u situaciji kada im ovršitelji već kucaju na vrata, zapravo biti zakinuti za iznos jedne neto plaće, odnosno dobit će dvije, a ne tri plaće, jer treća će pripasti državi, upozorava SSSH.

Iako će radnici taj iznos primiti kroz povrat poreza, na njega mogu čekati i više od godinu dana, što je slaba utjeha onima koji trenutno ne mogu vlastitim obiteljima osigurati osnovne životne uvjete. S tim problemom ne sreću se samo radnici Imunološkog zavoda, a stupanjem na snagu novog Stečajnog zakona za očekivati je da će pogoditi i mnoge druge radnike jer će poslodavci, da bi izbjegli stečaj, radnicima u istom mjesecu isplaćivati više plaća koje im duguju, upozorava SSSH.