c S
Dnevne novosti

Milanović: izbori u skladu s ustavom i zakonom

28.08.2015 07:14 BEČ, 27. kolovoza 2015. (Hina), Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Beču, vezano za datum održavanja parlamentarnih izbora, da će se izbori održati u skladu s Ustavom i zakonom, nakon što Hrvatski sabor donese odluku o svom raspuštanju, te predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović odredi jedan između dva ili tri moguća vikenda.
"Sabor će donijeti odluku o svom raspuštanju i ona će biti u skladu sa zakonom i ustavom", rekao je Milanović novinarima u Beču gdje je sudjelovao na summitu zapadnog Balkana, održanom u sklopu Berlinskog procesa.

"Predsjednica mora odlučiti nakon što se raspusti Sabor u skladu s Ustavom i zakonom da izabere jedan od dva, eventualno tri vikenda ili nedjelje i kaže - tada će biti izbori", rekao je premijer Milanović, dodavši da se on o datumu izbora stoga ne treba ni s kime dogovarati. Komentirao i stajalište savjetnika predsjednice Republike za ustavnopravna pitanja, Vladimira Šeksa, o tome da bi izbori bili neustavni ako bi se održali nakon 6. prosinca. "Zanima me što bi prije desetak godina rekao taj gospodin da mu je tada predsjednik (Stipe) Mesić pričao takve stvari. Kada je taj gospodin bio predsjednik Sabora. Zanima me bi li i tada tako tumačio hrvatski Ustav", rekao je premijer Milanović.

Po Šeksovu mišljenju, koje je iznio u medijima, krajnji rok za održavanje parlamentarnih izbora je 6. prosinca. Također je rekao da će predsjednica Grabar-Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi spomenuti posljednji zadani ustavni rok. To nije siječanj ili veljača, kako se često govori. Krajnji je rok 6. prosinca, rekao je Šeks.