c S
Dnevne novosti

Pravilnik o doniranju hrane uskoro u javnoj raspravi

01.09.2015 07:20 ZAGREB, 31. kolovoza 2015. (Hina), Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je, odgovarajući na prozivke HSP-a, najavilo da bi se do kraja rujna u javnoj raspravi trebao naći prijedlog pravilnika o doniranju hrane.

Povjerenstvo zaduženo za izradu pravilnika trebalo bi prijedlog tog akta u javnu raspravu uputiti do kraja rujna, odgovorilo je Ministarstvo komentirajući HSP-ov poziv ministru Tihomiru Jakovini da žurno donese obećani pravilnik, jer će inače "djeca gladna ići u školu". HSP podsjeća da Jakovina nije ispunio obećanje o donošenju pravilnika prije ljeta. Neprihvatljivo je otezanje s donošenjem pravilnika, tim više što se u Hrvatskoj godišnje u prosjeku baci 90 kilograma hrane po stanovniku,  a istodobno imamo "ogroman broj praktički gladnih ljudi". "Školska godina počinje za tjedan dana. Kakva nam je gospodarska situacija i koliko je u Hrvatskoj nezaposlenih, uvjereni smo da će biti još veći broj školske djece kojoj treba sigurati bar jedan obrok u školi.

Ministre Jakovina požurite, djeca su nam gladna", poručuju HSP-ovci. Pravaši predlažu da svi supermarketi veći od 400 četvornih metara moraju ubuduće pokloniti neprodanu hranu humanitarnim organizacijama ili bankama hrane s kojima će sklopiti ugovore. Oslonac bi im trebale biti jedinice lokalne uprave i samouprave, gradovi i županije. Smatraju i da se mora naći model za doniranje viškova hrane koje imaju OPG-ovi. Iz Ministarstva poručuju da nije jednostavno urediti sustav doniranja, stoga se u prvom koraku planira urediti mehanizam doniranja koji bi osigurao da hranu dobiju oni koji je uistinu trebaju i koji bi spriječio moguće zlouporabe. U drugom bi se koraku uredilo pitanje oprosta PDV-a na doniranu hranu, nakon što se precizno utvrde subjekti doniranja, primatelji, količine, učinci na proračun i sl.