c S
Dnevne novosti

Slovenija likuje, Austrija odustala od lipicanaca

03.09.2015 07:00 LJUBLJANA, 2. rujna 2015. Hina, Austrija je povukla prijedlog da se na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a njezina ergela konja lipicanaca u štajerskom selu Piber navede kao ustanova koja vodi izvorno rodoslovlje tih konja, čime je završen višemjesečni prijepor sa Slovenijom koja je protiv toga, tvrde u srijedu slovenski mediji.
Lipicanci su dobili ime po slovenskom selu Lipica u kojemu još i danas postoji ergela slavnih konja koje su austrijski vladari uzgajali za potrebe svoje jahaće škole i ceremonije na dvoru, u Sloveniji su danas turistička znamenitost i jedan od nacionalnih simbola. Odluka Austrije da odustane od pretenzija da vodi međunarodni registar konja lipicanaca velik je uspjeh izvorne slovenske ergele u Lipici i svojevrsna pobjeda u borbi za taj brend, tvrde slovenski mediji. "Ovim je otpala svaka mogućnost da Europska komisija dade Austriji bilo kakvu prednost pred našom ergelom, kad se radi o priznanju statusa ustanove koja vodi izvorne rodoslovne knjige o lipicancima", objavila je u priopćenju za javnost ergela Lipica.

Njeni su stručnjaci uz pomoć ministarstva poljoprivrede početkom godine reagirali na austrijsku inicijativu, tvrdeći da je njen prijedlog poslan UNESCO-u nekorektan jer su prije toga mjesecima pregovarali o tome da se za zaštitu konja lipicanaca na razini Europske unije UNESCO-u pošalje zajedničko pismo svih europskih ergela u kojima se tradicionalno uzgajaju lipicanci. Ergelu blizu sela Lipica je 1580. osnovao austrijski nadvojvoda Karlo, a u samostalnoj Sloveniji proglašena je posebnom državnom ustanovom sa statusom spomenika prirodne i kulturne baštine. Koliko Slovencima ona znači, govori i činjenica da su prije više godina javno prosvjedovali zbog nekih planova da se u blizini ergele prošire golf tereni, što bio smanjilo pašnjake na kojima pasu lipicanci.