c S
Dnevne novosti

U Park prirode Papuk uloženo 3,5 milijuna kuna

07.09.2015 07:20 ZAGREB/JANKOVAC, 5. rujna 2015. (Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović posjetio je u subotu Park prirode Papuk gdje je u tri godine uloženo 3,5 milijuna kuna i to u posjetiteljsku infrastrukturu - prezentacijski centar Eko-točku Jankovac i stazu koja je prilagođena osobama s invaliditetom. 
"Dok su trajali radovi na tim projektima, nije se gubilo vrijeme, nego su pripremljene nove investicije vrijedne 48 milijuna kuna koje će značajno doprinijeti daljnjem održivom razvoju parka", najavio je Zmajlović. U Parku prirode Papuk obišao je nove infrastrukturne projekte te sudjelovao na III. Srednjovjekovnom viteškom turniru. Tijekom subote i nedjelje posjetitelji Parka prirode Papuk također mogu uživati u bogatom i atraktivnom programu - prikazima srednjovjekovnih borbi i turnirima u streličarstvu te vidjeti što se jelo i pilo u srednjem vijeku i čuti kakva se glazba tada slušala. Tu je i sajam starih obrta i opreme. Ministar Zmajlović ističe da se ulaganjem u posjetiteljsku infrastrukturu i manifestacijama poput Srednjovjekovnog viteškog turnira podiže atraktivnost parka čime se, uz očuvanje prirode, omogućuje povećanje broja posjetitelja i održivi razvoj cijelog kraja.

Ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić rekla je da park u posljednje tri godine postaje sve privlačniji brojnim posjetiteljima. Uređenje Eko-točke Jankovac Ministarstvo zaštite okoliša i prirode financiralo je s 2,5 milijuna kuna, kroz Program integracije u EU Natura 2000, a još gotovo dva milijuna kuna osigurano je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta uređenja staze je 412.000 kuna, a financiran je kroz projekt IPA Hrvatska-Mađarska. Kožić je najavila i neke nove projekte među kojima je izgradnju Geo-info centra Voćin, vrijednog 42 milijuna kuna. "Sva potrebna dokumentacija je izrađena te će se projekt uskoro prijaviti za financiranje iz EU fondova", rekla je Kožić.

Dovršena je i dokumentacija za projekt Eko kamp Duboka, vrijedan 2,5 milijuna kuna, a kamp će biti namijenjen za održavanje škola u prirodi, za boravak rekreativaca te drugih posjetitelja. U naselju Velika realizirat će se i dva projekta vrijedna 4,2 milijuna kuna: energetska obnova upravne zgrade Parka prirode Papuk i uređenje prezentacijskih dvorana za posjetitelje. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenulo je projekt "Zelena linija" s ciljem zamjene postojećih vozila ekološki prihvatljivima u zaštićenim područjima. U sklopu tog projekta, Park prirode Papuk nabavio je dva hibridna plug-in i jedno električno vozilo ukupne vrijednosti 775.199 kuna, a koji su sufinancirani s 80 posto sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ondje će biti postavljene tri punionice za električna vozila vrijedne 171.000 kuna, a za koje je u tijeku postupak nabave. "Svim tim projektima otvaraju se nova, 'zelena' radna mjesta u parku. To su i novi poslovi i radna mjesta za stanovnike kroz turističke djelatnosti, OPG-ove i ostale sadržaje koje će ponuditi gostima", zaključio je ministar Zmajlović.