c S
Dnevne novosti

Zahtjev za ukidanjem diskriminatornih odredbi u novom Zakonu o socijalnoj skrbi

08.09.2015 07:35 ZAGREB, 7. rujna 2015. (Hina), Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" zatražila je u ponedjeljak da Ministarstvo socijalne politike i mladih ukine diskriminatorne odredbe u prijedlogu novog Zakona o socijalnoj skrbi i osigura dodatnu pomoć obiteljima osoba s najtežim oblicima invaliditeta.

Inicijativa u priopćenju podsjeća da je tijekom javne rasprave o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi predložila ukidanje diskriminatornih odredbi o imovinskom i dohodovnom cenzusu, koje u mnogim slučajevima dovode osobe s invaliditetom do ruba egzistencije, ali to nije prihvaćeno. Pravo na osobnu invalidninu priznaje se osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim i trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, u svrhu zadovoljavanja njezinih životnih potreba, te za lakše uključivanje u svakodnevni život zajednice. Stoga su odredbe o imovinskom ili dohodovnom cenzusu diskriminatorne prema osobama s invaliditetom, a njihove osobne invalidnine postaju socijalnom kategorijom, ističe Inicijativa.

Također zahtijevaju da se pri određivanju kriterija za subvenciju troškova električne energije posebna briga povede o obiteljima s djecom i osobama s najtežim invaliditetom, koje zbog zdravstvenog stanja moraju koristiti razne električne aparate za održavanje života, što njihovim obiteljima uzrokuje izuzetno velike troškove. Članovi Inicijative smatraju da iznos od 200 kuna nije dovoljan za podmirenje tih troškova, pa traže da Ministarstvo socijalne politike i mladih uredbom odredi pokrivanje troškova struje u iznosu koji ti dodatni uređaji troše.