c S
Dnevne novosti

Slovenija regulirala područje prodaje lijekova internetom

10.09.2015 07:05 LJUBLJANA, 9. rujna 2015. Hina, Slovensko ministarstvo zdravstva riješilo je novom uredbom prodaju lijekova koji se izdaju bez recepta preko interneta, dok će se ostali lijekovi i dalje moći dobiti samo osobno u ljekarnama, uz predočenje liječničkog recepta.
Petogodišnju dozvolu ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama koje se bave internet prodajom izdaje ministarstvo, a na svojoj stranici moraju imati logotip, klikom na kojega se to može provjeriti. Novo se pravilo tumači primjenom europske uredbe o sigurnoj prodaji lijekova, kako bi se spriječila prodaja krivotvorina i potencijalno štetnih preparata.Prodaja lijekova na recept putem interneta i dalje ostaje zabranjena, bilo da oni dolaze iz Slovenije ili inozemstva. Unatoč zakonskoj zabrani svakog uvoza takvih preparata za fizičke osobe, pošta i financijski ured dnevno zabilježe desetak takvih pošiljki.

Najčešće je doduše riječ o originalnim i generičkim lijekovima, ali je mnogo i krivotvorenih lijekova pod imenom originalnih, zatim preparata koji se nalaze na nacionalnoj listi zabranjenih, kao što su anabolici, hormoni rasta, različiti stimulatori i droge.Medicinske preparate i lijekove preko interneta iz inozemstva naručuju osobe privučene reklamama koje dobiju elektronskom poštom, jer im se nude po nižoj cijeni od one u slovenskim ljekarnama, ali je među njima mnogo krivotvorina koje se nude kao originalni lijekovi, kazala je Sabina Langus Boc iz slovenske financijske uprave.

Lani je carina tako otkrila i zaplijenila 34 poštanske pošiljke u kojima su bile 4152 krivotvorene tablete za liječenje erektilnih smetnji, u vrijednosti od 21.000 eura.Lažne vijagre i krivotvorine sličnih registriranih i zaštićenih tableta najviše dolaze iz Singapura i Kine, a njihova je učinkovitost vrlo dvojbena, upozoravaju u slovenskoj financijskoj policiji.