c S
Dnevne novosti

Nastavak angažmana hrvatskih vojnika u misijama potpore miru

18.09.2015 07:20 ZAGREB, 17. rujna 2015. Hina, Vlada je u četvrtak na sjednici Saboru uputila prijedloge odluka kojima se odobrava nastavak sudjelovanja hrvatskih vojnika u operacijama potpore miru u idućoj godini i to u misijama u Afganistanu, na Kosovu, Libanonu, zapadnoj Sahari te Indiji i Pakistanu.

Tako bi Sabor, temeljem prijeloga Vlade trebao odobriti sudjelovanje do 110 pripadnika Oružanih snaga u NATO-ovoj misiji potpore miru „Odlučna potpora" (Resolute support) od 1. siječnja do 30. lipnja 2016. te od 1. srpnja 2016. pa do 31. prosinca 2016. s do 70 pripadnika uz mogućnost rotacije. Do 35 pripadnika Oružanih snaga uputilo bi se u operaciju potpore mira KFOR-a na Kosovu u idućoj godini, kao i dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. U UN-ovu operaciju potpore miru u Libanonu (UNIFIL), u kojoj hrvatski vojnici sudjeluju od srpnja 2007. moći će se upititi do pet vojnika, a do sada se po rotaciji upućivao jedan pripadnik. Vlada predlaže i nastavak sudjelovanja u operaciji potpore miru u Zapadnoj Sahari (MINURSO) upućivanjem do osam pripadnika Oružanih snaga, uz mogućnost rotacije. Do deset vojnika uputilo bi se pak u operaciju potpore miru UNMOGIP u Inidiji i Pakistanu, u kojoj Hrvatska sudjeluje već 13 godina. Vlada također redlaže Saboru da usvoji odluku o prelasku granice Hrvatske oružanih snaga država članica NATO-a i Oružanih snaga RH angažiranih u okviru Združenih snaga visoke spremnosti iz sastava snaga za brzi odgovor NATO-a.

Na summitu u Walesu 2014. godine, naime, ustrojene su Združene snage visoke spremnosti (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF), kao najspremniji dio unaprjeđenih NATO snaga za brzi odgovor (NATO Response Force – NRF) koje reagiraju u situacijama iznenadne prijetnje. Hrvatski vojnici će temeljem odluke koju treba potvrditi Sabor, kako je objasnio ministar obrane Ante Kotromanović, "u roku od sedam dana od kada Sabor donese odluku morati biti spremni pridružiti se tim snagama i pojaviti se na prostoru gdje to NATO kaže".