c S
Dnevne novosti

Sindikati obrazovanja i znanosti obmanjuju javnost

18.09.2015 07:25 ZAGREB, 17. rujna 2015. (Hina), Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek prozvala je u četvrtak čelnike sindikata obrazovanja i znanosti za obmanjivanje javnosti jer su prosvjetari u ožujku prošle godine već dobili kompenzaciju za ukidanje dodataka na vjernost službi, za razliku od radnika u zdravstvu, na koje se pozivaju u svojim zahtjevima za novim povećanjem plaća.

Zahtjevi Vertikale sindikata obrazovanja za povećanjem plaća za četiri posto u prosvjeti i znanosti, zbog čega prijete i štrajkom, stajali bi državni proračun 400 milijuna kuna. Pri tome prešućuju da u zdravstvu, za razliku od prosvjete, plaće nisu povećane zbog ukidanja dodataka od 4, 8 i 10 posto, istaknula je Avberšek na konferenciji za novinare. Prosvjetari su zadržali cijeli iznos od ukupno 220 milijuna kuna, koliko su dobivali za godine staža prije Vladine uredbe kojom je u travnju prošle godine ukinut taj institut. Dakle, sve što im je oduzeto kompenzirano im je kroz povećanje platnih koeficijenata, istaknula je Avberšek. Pojasnila je da će, za razliku od prosvjete, zdravstvo tek od 1. listopada početi dobivati kompenzacijski iznos od 2, odnosno 4 posto, preko dodataka na plaću na ime odgovornosti, odnosno uvjeta rada. Time će se, kaže, samo preraspodjeliti 178 milijuna kuna, koje su prije dobivali, i neće biti nikakvog dodatnog opterećenja za proračun. Upravo su dodaci za odgovornost i uvjete rada od 2, odnosno 4 posto, koje su sindikati zdravstva u srpnju ispregovarali za svoje radnike kroz dodatak kolektivnom ugovoru, postali alibi sindikatima obrazovanja i znanosti da iste takve dodatke traže i za svoje radnike.

Avberšek je također prozvala lidere sindikata prosvjete da se nisu ponašali kao pravi sindikalci, jer su kompenzaciju dogovorili samo za učitelje i nastavnike, ali ne i ostale zaposlenike u sustavu. Kolege sada imaju veliki teret, pa alibi traže prozivajući Vladu da je mene honorirala  za "razbijanje sindikalne scene", podlegla utjecaju zdravstvenog lobija,  te da je povećanje plaća u zdravstvu "politikantsko kupovanje glasova pred izbore", kaže Avberšek.