c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: besmislen rok od pet godina za pravilnike

22.09.2015 07:40 ZAGREB, 21. rujna 2015. (Hina), Saborska oporba u ponedjeljak ocijenila je besmislenim prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava, jer resornom ministarstvu daje rok od čak pet godina za donošenje određenih pravilnika. 
"Između ostalog, u toj priči je i pravilnik koji se odnosi na zdravstvenu sposobnost, a dosadašnji pravilnik o posebnim zdravstvenim uvjetima koje moraju zadovoljavati željeznički radnici koji neposredno sudjeluju u obavljanju željezničkog prometa na željeznici, poznat kao pravilnik 655, objavljen je u službenom vjesniku SFRJ 1981.", upozorio je Mladen Novak (OraH). Uvjeren je da predloženi rok za donošenje pravilnika pokazuje kako je Ministarstvo nespremno za promjene. I Dražen Đurović (HDSSB) ističe kako "još nije vidio da je predlagatelj zakona sebi dopustio takvu širinu i prostor da ostavi rok od pet godina za donošenje pravilnika", a uvjeren je i da je bespotrebno psihofizičke sposobnosti radnika na željeznici provjeravati svake godine. Smatra kako je to možda i bilo opravdano u vrijeme komunizma, kada je postojao Dom zdravlja Željezničar, dok danas takve preglede sada provodi isključivo medicina rada, što predstavlja velik trošak za HŽ. HDZ-ov Josip Borić optužio je Vladu za izostanak najavljenih ulaganja u željezničku infrastrukturu, a podsjetio je da je u tu svrhu HAC-u uzet dio trošarine na naftne derivate. "Idemo razvijati željeznice, uzmimo autocestama i paralelno krenimo u monetizaciju. Tri i pol godine plaćali smo konzultante i govorili o monetizaciji, da bi ministar na sjednici Vlade u samo 17 sekundi odustao od monetizacije. Od investicijskog ciklusa ništa osim kredita koje uzimamo, a koji su doveli do najvećeg javnog duga ikada", kazao je Borić.

HDZ se protivi i prijedlogu izmjena Zakona o registru birača po kojemu će birači bez prebivališta u Hrvatskoj, a imaju elektroničku osobnu iskaznicu, na izbore moći bez aktivne registracije. "Odredbom da se glasovati može samo u konzularnim predstavništvima mi smo praktički oduzeli pravo glasa Hrvatima izvan Hrvatske i možemo sada govoriti o aktivnim, ne aktivnim, elektronskim, neelektronskim, međutim zadnji izbori za predsjednika/predsjednicu Republike, pokazali su na koji način je Hrvatska država diskriminirala svoje građane", kazao je Ivan Šuker (HDZ). Njegov stranački kolega Davorin Mlakar postavio je pak pitanje promjene zakona koji regulira izbore dva mjeseca prije parlamentarnih izbora. "Sramotimo se i ponovo uvodimo presedane u parlament da dva mjeseca pred izbore mijenjamo zakone koji se tiču tih istih izbora. To je neprijeporno jako loša praksa koju ste promovirali u mandatu ove Vlade", kazao je Mlakar. Ustvrdio je da obveza aktivne registracije diskriminira birače izvan Hrvatske, na što mu je Peđa Grbin (SDP) uzvratio da su HDZ-ovi zastupnici imali dovoljno vremena da pokrenu postupak ocjene ustavnosti zakona, ako ga smatraju diskriminatornim.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je pak kako je zakon o osobnoj iskaznici stupio na snagu u lipnju, otkad je elektroničku osobnu iskaznicu steklo 12.000 državljana bez prebivališta u Hrvatskoj. "Negdje u 7. mjesecu, kad smo vidjeli kako to izgleda odlučili smo da ćemo ići u izmjenu Zakona o registru birača, da bi na taj način olakšali pristup biračkom mjestu građanima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj", rekao je. Što se tiče kritika o diskriminaciji, podsjetio je da je biračko pravo propisano Ustavom. "Ustavne odredbe su te oko kojih se treba dogovarati i ja, što se tiče biranja zastupnika u Hrvatski sabor, uz ovakva ustavna rješenja od 3 zastupnika, ne bih imao ništa ni protiv dopisnog glasanja, uz određene tehničke popravke", poručio je Bauk.