c S
Dnevne novosti

Sabor u srijedu o osnivanju sveučilišta u Slavonskom Brodu

23.09.2015 07:15 ZAGREB, 22. rujna 2015. (Hina), Hrvatski će sabor u srijedu nastaviti zasjedanje raspravom o prijedlogu osnivanja sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji je pred zastupnicima u hitnom postupku. 
Po riječima ministra obrazovanja Vedrana Mornara, u tom gradu već postoji jezgra visokog obrazovanja, a organizacija sveučilišta zapravo će biti reorganizacija postojećih visokih učilišta. Predloženi zakon većinom je glasova podržao i Odbor za obrazovanje, unatoč upozorenjima SDP-ova Gvozdena Flege i HDZ-ova Gorana Marića da je riječ o protuzakonitom i protuustavnom dokumentu. Dvojica zastupnika upozorila su, naime, da su dvije od tri institucije koje bi ušle u sastav budućeg sveučilišta sada sastavnice Sveučilišta u Osijeku.

Prijedlogom je predviđeno da će o prebacivanju dva fakulteta iz osječkoga u brodsko sveučilište u roku od 90 dana odlučiti Senat Sveučilišta u Osijeku, što je, upozoravaju, protivno ustavom zajamčenoj autonomiji sveučilišta. U skladu s praksom koju je prije nekoliko dana uveo predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, prije rasprave o tom prijedlogu, klubovima zastupnika dat će se pola sata za izlaganje o temama po vlastitom izboru.