c S
Dnevne novosti

Zajednice povratnika Hrvatske poručuju da je ova vlada izmjenama zakona oštetila ratom stradala područja

28.09.2015 07:32 ZAGREB, 26. rujna 2015. (Hina), Zajednice povratnika Hrvatske u subotu je na godišnjoj konferenciji te organizacije ocijenila da je ova vlada izmjenama pojedinih zakona koji se tiču područja posebne državne skrbi teško oštetila ratom stradala područja, zbog čega su pozvali sve povratnike na područjima posebne državne skrbi da tu činjenicu ne zaborave na predstojećim parlamentarnim izborima. 
"Ova je Vlada, posebice Ministarstvo regionalnog razvoja i njegov Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, izmjenama Zakona o područjima posebne državne skrbi, Poreznog zakona, Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te donošenjem Zakona o regionalnom razvoju, teško oštetila ratom stradala područja, zbog čega se pozivaju svi povratnici na područjima posebne državne skrbi da tu činjenicu ne zaborave na predstojećim parlamentarnim izborima. Zajednica povratnika Hrvatske je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija i ne bavi se politikom, ali ima pravo, u ime najtežih stradalnika Domovinskog rata, reagirati na štetu i nepravdu", priopćili su večeras iz Zajednice povratnika Hrvatske. Na godišnjoj konferenciji te organizacije usvojena je deklaracija u kojoj se, među ostalim, zahtjeva nastavak procesa stambenog zbrinjavanja na područjima posebne državne skrbi mladih i obrazovanih ljudi, te proširenje prava u zbrinjavanju, kao prilog demografskoj obnovi tih područja. Zajednica povratnika Hrvatske traži da se u najkraćem mogućem roku obnovljeni stanovi od Vukovara do Knina koji stoje zaključani i zapečaćeni dodjele mladim obiteljima hrvatskih povratnika.Na konferenciji je ocijenjeno da je proces povratka prognanika praktično završen i da je u obnovu kuća i stanova Republika Hrvatska uložila znatna proračunska sredstva, ali da posao nije gotov jer je ostalo još puno zadaća na oživljavanju gospodarstva radi zapošljavanja povratnika posebno mladih i obrazovanih ljudi.

Sudionici konferencije jedinstveni su u zahtjevima da se u saborsku proceduru uputi zakon o naknadi ratne štete kao mjeru gospodarske obnove i ustavnoga prava ljudi koji su stvaranje hrvatske države i Domovinski rat platili najtežom cijenom – sudjelovanjem, stradanjem i imovinom, stoji u priopćenju Zajednice povratnika. Traže i da se vrati prvi Zakon o poticanju ulaganja prostorno ograničen na područja posebne državne skrbi ili ugradi kao posebno poglavlje Zakona o područjima posebne državne skrbi, jer je taj Zakon omogućio brži ulazak kapitala u ranije okupirana područja Hrvatske. Također traže da se zadrži primjena Zakona o područjima posebne državne skrbi bez obzira na Zakon o regionalnom razvoju, jer su područja posebne državne skrbi zapravo ratom stradala područja i to se, kako ističu, ne smije zaboraviti "niti utopiti u neke maglovite regionalne podjele". Isto tako, Konferencija zahtjeva da se u Zakon o područjima posebne državne skrbi vrate sva prava brisana u zadnjih tri i pol godine. Zajednica povratnika Hrvatske održala je, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović, svoju XVIII. godišnju konferenciju u povodu 22 godine od svojega osnutka 1993. godine. Sudionici konferencije još su jednom podsjetili na progon više od 550.000 hrvatskih građana ne-Srba, na sve žrtve i stradanja zbog agresije Srbije i Crne gore, jugovojske i paravojnih četničkih postrojbi, ali i briljantnih akcija hrvatske vojske i policije, s ciljem normalizacije života na ranije okupiranim područjima RH, ističe se u priopćenju.