c S
Dnevne novosti

Mrsić: 60 posto mladih koji su koristili mjere zapošljavanja našli posao

09.10.2015 07:35 RIJEKA, 7. listopada 2015. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ustvrdio je u srijedu, na predstavljanju mjera aktivnog zapošljavanja mladih u Županijskoj komori Rijeke, da su te mjere dosad iskoristile 46.000 mlade osobe, od kojih je 60 posto nakon toga pronašlo posao. 
U prvih osam mjeseci ove godine prosječan broj nezaposlenih smanjen je u odnosu na isto razdoblje lani za 20,3 posto, udio mladih u ukupnoj nezaposlenosti pao je za 14,3 posto, a zapošljavanje na neodređeno vrijeme povećano za 20 posto, naveo je Mrsić. Istaknuo da je od 2011. godine do danas proračunski iznos za mjere zapošljavanja porastao s 250 milijuna kuna na 1,2 milijarde kuna. Među mjerama je najviše bilo napadano stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, a na kraju se pokazalo da je to jedna od najboljih mjera, ustvrdio je Mrsić. Garancija za mlade, kao cjelovit pristup rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih, nastoji što brže aktivirati mlađe od 30 godina na tržištu rada, a predviđa obavezno zaposlenje, ponudu naukovanja, vježbeništva ili pripravništva ili nastavak obrazovanja u roku četiri mjeseca od završetka obrazovanja. Vlada je omogućila oslobađanje od plaćanja doprinosa na dohodak, tzv. bruto 2, na rok od pet godina poslodavcima koji zaposle osobu mlađu od 30 godina na neodređeno vrijeme, a ta mjera je olakšala zapošljavanje 26.000 mladih koji će ostati u Hrvatskoj i tu zasnovati obitelj, rekao je ministar.

Predviđeno je i uvođenje mjere nazvane 50 plus, kojom se poslodavce koji zaposle na neodređeno vrijeme osobu stariju od 50 godina, a koja je bila dulje od godine dana na zavodu za zapošljavanje, oslobađa plaćanja tog doprinosa na dvije do sedam godina. Mrsić je kao poseban problem istaknuo neusklađenost strukovnog obrazovanja s tržištem rada. Zbog toga ministarstva rada i znanosti, obrazovanja i sporta zajedno pokreću promjenu sustava strukovnog obrazovanja u kojoj bi se više pažnje posvetilo praksi, kazao je. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izvijestio je kako je putem stručnog osposobljavanja na godinu dana u Rijeci i tvrtkama i ustanovama koje pripadaju gradskom sustavu u proteklih nekoliko godina zaposleno 608 mladih osoba.