c S
Dnevne novosti

Szijjarto: Mađarska ogradom ispunjava schengenska pravila o zaštiti vanjskih granica

13.10.2015 07:00 LUXEMBOURG, 12. listopada 2015. (Hina), Pravila schengenske zone obvezuju Mađarsku da štiti vanjske granice tog prostora i osigura da se granica može prelaziti samo na za to određenim mjestima i u određeno vrijeme, rekao je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Luxembourgu. 
U izjavi za novinare nakon sastanka Szijjarto je rekao da ga je hrvatska kolegica (Vesna Pusić) pitala zašto je Mađarska izgradila ogradu na granici. "Budući da se sustav skrbi za migrante u Hrvatskoj urušio u 24 sata i da je Hrvatska počela prevoziti migrante na mađarsku granicu, Mađarska je bila prisiljena zapečatiti svoje granice kako bi ispunila schengenske obveze", rekao je Szijjarto, kako prenosi MTI.

Mađarski ministar rekao je da je na sastanku vođena burna rasprava o zaštiti granica, dodavši da je luksemburški ministar rekao da se vanjske granice EU moraju osigurati. "To je dobar cilj, ali je problem u tom što ne funkcionira. Da funkcionira, nijedan od 357.119 ilegalnih migranata, koliko ih je do jutros ušlo u Mađarsku, ne bi stigao", dodao je. Ako se suradnja zemalja članica Višegradske skupine u zaštiti mađarske južne granice pokaže uspješnom, onda "nitko neće imati uvjerljivih argumenata" protiv prijedloga da sve zemlje članice EU-a udruže snage u zaštiti vanjskih granica Grčke, rekao je Szijjarto, koji je ustvrdio da EU i dalje jako podcjenjuje opasnosti od masovne migracije u kojoj bi se moglo raditi o milijunima ljudi koji će stići u Europu ako se ne zaustavi nekontrolirani priljev.