c S
Dnevne novosti

Omejec: U 'slučaju franak' sukobljene strane prešle sve granice

13.10.2015 07:45 ZAGREB, 12. listopada 2015. (Hina), Predsjednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec u ponedjeljak je ocijenila kako su u 'slučaju franak' prijeđene sve dopuštene granice sukobljenih strana tj. udruga i njihovih članova, ministra financija, banaka i drugih zainteresiranih. 
Omejec je u priopćenju ocijenila netočnim i neistinitim sve informacije o Ustavnom sudu objavljene u ponedjeljak, 12. listopada, u Jutarnjem listu broj 6169 na stranici broj šest, u intervjuu novinara Marina Klepe s gospodinom Denisom Smajom, koordinatorom udruge Franak, pod nazivom: "Lalovac mi je rekao da su banke, neki iz HDZ-a i Ustavni sud dogovorili kako neće biti konverzije". Smajo je u intervjuu za Jutarnji list rekao je da bi bio izuzetno zadovoljan kad bi se zakoni, kojima se rješava slučaj franak, proveli. "Ali Ustavni sud će najvjerojatnije srušiti ili suspendirati zakon i to dan ili dva nakon izbora. Navodno je sve već dogovoreno i namješteno, tako da od konverzije najvjerojatnije neće biti ništa", navodi Smajo u Jutarnjem gdje je i objavio svoju neopozivu ostavku na dužnost u Udruzi Franak, čiji je i jedan od osnivača. "Izuzetno sam razočaran, shvatio sam da smo mi pijuni u velikoj igri gdje mali čovjek teško može pobijediti", rekao je, uz ostalo, Smajo.  

"Netočne su i neistinite sve informacije o Ustavnom sudu objavljene u tom intervjuu. Tim i sličnim manipulacijama u javnom prostoru prijeđene su sve dopuštene granice ponašanja sukobljenih strana tj. udruga i njihovih članova, ministra financija, banaka i drugih zainteresiranih u slučaju 'švicarskog franka'", navela je Omejec. U ime Ustavnog suda upozorila ih je da ne zloupotrebljavaju ustavnu poziciju Ustavnog suda u međusobnim sporovima. "Ne instrumentalizirajte Ustavni sud i ustavne suce radi vlastitih probitaka. Prestanite se pozivati na Ustavni sud kao sredstvo pritiska za ostvarenje vlastitih interesa", poručila je Omejec.