c S
Dnevne novosti

Socijalni dijalog trebao bi biti temelj za ostvarenje radničkih prava

14.10.2015 07:20 ZAGREB, 13. listopada (Hina), Socijalni dijalog temelj je ostvarenja prava radnika na pravične uvjete rada i plaću koja mu treba omogućiti dostojan život, istaknuto je u utorak na panel diskusiji o jačanju socijalnog dijalog u organizaciji Matice hrvatskih sindikata. 
Predsjednik Matice Vilim Ribić istaknuo je kako je socijalni dijalog prirodan put za izbjegavanje sukoba i rješavanje gospodarskih i socijalnih problema, pa se za njega često kaže da nema alternative. No, tužno je što je u Hrvatskoj dijalog započeo tek pred izbore, dodao je. Premijer Zoran Milanović bio na sastanku sa čelnicima SSSH, što Ribić pozdravlja, ali i upozorava da je Milanović odbio primiti prosvjetare, koji su nedavno štrajkali, te je njihov štrajk proglasio smiješnim. Osim toga, Milanović je lani nekoliko dana uoči 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada primio poslodavce, ali ne i sindikalce, što ima simboličko značenje. Ribić je rekao da socijalni dijalog ima tri razine - prvu, uzajamno informiranje, drugu, građenje zajedničkih politika i stajališta te treću, postizanje socijalnog sporazuma, te ustvrdio da je u Hrvatskoj na djelu suspenzija socijalnog dijaloga, odnosno demokracije.

Za razliku od njega, Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta zagrebačkog Sveučilišta smatra da je u Hrvatskoj socijalni dijalog solidno razvijen, iako postoji znatan prostor za poboljšanje. Stanje nije dramatično loše već je zadovoljavajuće, ocjenjuje Bagić, što se u svakoj zemlji mjeri pokrivenošću zaposlenika kolektivnim ugovorima. Hrvatska je 2008. imala više od 60 posto pokrivenosti zaposlenika kolektivnim ugovorima, no do ove godine to je palo na manje od 40 posto zbog otkazivanja granskih kolektivnih ugovora. To je solidno u odnosu na bivše socijalističke i komunističke zemlje, ali znatno lošije od Slovenije, gdje je ta pokrivenost oko 90 posto, kaže Bagić. Hrvatska je jedna od rijetkih postkomunističkih zemalja u kojoj tripartitni socijalni dijalog relativno dobro funkcionira već 20 godina na razini obostranog informiranja, ali vrlo slabo na razini rješavanja problema, upozorio je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata obrazovanja u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec ocijenio je pak da je Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) svojevrsna "pričaonica bez stvarnog učinka" jer su, primjerice, izmjene Zakona o radu išle u proceduru, iako su protiv Vladina prijedloga bili i sindikati i poslodavci. Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka rekao je da se sindikati doživljavaju kao nužno zlo i ustvrdio kako nemamo uređen sustav i daleko smo od socijalne države, a obrazovni sustav je depriviran.