c S
Dnevne novosti

Grčki parlament usvojio nove stroge mjere štednje

19.10.2015 07:05 ATENA, 17. listopada 2015. (Hina/AFP), Osam dana nakon glasovanja o povjerenju drugoj ljevičarskoj vladi premijera Aleksisa Ciprasa, grčka vladajuća većina usvojila je u noći s petka na subotu nove bolne stroge mjere štednje koje diktiraju vjerovnici za nastavak međunarodnih zajmova. 
Za zakon kojim se predviđaju novi rezovi u mirovinama i povećanje poreza glasovalo je 154 od 300 zastupnika - "za" su glasovali zastupnici Ciprasove Sirize i njezinog koalicijskog partnera, desničarske stranke ANEL Panosa Kammenosa. Cjelokupna oporba, od komunista do neonacista iz Zlatne zore, glasovala je protiv zakona u cjelini, iako su neki zastupnici odobrili različite članke posebice u području reforme mirovina. Glasovanje je bio prvi test za Ciprasovu vladu koja je dobila povjerenje parlamenta prošlog tjedna nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 20. rujna na kojima je njegova stranka Siriza pobijedila drugi put u osam mjeseci.

Nekoliko tisuća osoba prosvjedovalo je tijekom večeri u središtu Atene protiv usvajanja tog strogog zakona i reformi. Većina se odazvala na apel komunističke stranke, ostali, njih nekoliko stotina, na poziv sindikata dužnosnika Adedy. Usvojenim zakonom provode se i šire mjere usvojene polovicom kolovoza u parlamentu na tragu sporazuma s vjerovnicima od 13. srpnja.