c S
Dnevne novosti

Hrvatska pozvana igrati važnu ulogu u povezivanju Europe i Azije

19.10.2015 07:00 ZAGREB/PEKING, 16. listopada 2015. (Hina), Hrvatska je pozvana igrati važnu ulogu u povezivanju Europe i Azije, a Kina pak više ulagati u Hrvatsku, rekli su predsjednik Svekineskog narodnog kongresa Zhang Dejiang i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja je u petak u Pekingu sudjelovala i na Globalnom forumu o siromaštvu. 
U nastavku državnog posjeta Narodnoj Republici Kini, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s predsjedavajućim Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Dejiangom, priopćeno je iz njezina Ureda. Tijekom razgovora rečeno je da dvije zemlje osim partnerskih bilaterlanih odnosa surađuju i u okviru dijaloga Europska unija-Kina te kineskih inicijativa "Kina+16" i "Jedan pojas, jedan put". Zhang je pozvao Hrvatsku da aktivnim sudjelovanjem u navedenim platformama igra važnu ulogu u povezivanju Europe i Azije, piše u priopćenju. U tom kontekstu, predsjednica je istaknula inicijativu "Jadran-Baltik-Crno more", koja bi Kini preko hrvatskih luka olakšavala ulazak na europsko tržište.

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjedavajući Zhang osvrnuli su se i na konkretne prijedloge gospodarske suradnje, kako između hrvatskih i kineskih tvrtki, posebice u brodogradnji i farmaceutskoj industriji, tako i na lokalnoj i regionalnoj razini, navodi se u tekstu. Grabar-Kitarović je pozvala na veća kineska ulaganja u Hrvatsku, posebice u infrastrukturu te istraživanje i razvoj. Zhang je iskazao spremnost Kine da dade zakonodavnu potporu produbljivanju suradnje između dviju zemalja.

Predsjednica Republike sudjelovala je u petak, na Svjetski dan borbe protiv siromaštva, i na Globalnom forumu o smanjenju siromaštva i razvoju 2015., pod nazivom "Zajednički razvoj kroz zajedničke napore na iskorjenjivanju siromaštva", priopćeno je. Nakon Foruma sastala se s administratoricom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i predsjedavajućom Razvojne grupe UN-a Helen Clark s kojom je razgovarala o razvoju i međunarodnoj razvojnoj pomoći kao ključnim čimbenicima u sprečavanju kriza i odgovoru na niz kriza s kojima je suočena globalna zajednica, uključujući i trenutnu migrantsku krizu.