c S
Dnevne novosti

EK: potrebno je europsko rješenje za izbjegličku krizu, ne zanima nas međusobno optuživanje

20.10.2015 07:00 BRUXELLES, 19. listopada 2015. (Hina), Europska komisija smatra da je za rješavanje izbjegličke krize potrebno zajedničko rješenje i ne zanima ju međusobno optuživanje između zemalja članica, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije Margiritis Schinas, komentirajući događaje nakon što je Mađarska zatvorila dosadašnji koridor za prolaz izbjeglica preko svog teritorija. 
"Nas ne zanima upiranje prstom i međusobno optuživanje o pojedinim aspektima izbjegličke krize. Mi smo više no ikad uvjereni da nam treba sveobuhvatno europsko rješenje, koje mogu podržati sve članice EU-a", rekao je Schinas odgovorajući na upit da komentira stanje nakon što je Mađarska stavila u funkciju ogradu na granici s Hrvatskom.

Druga glasnogovornica Natasha Bertaud rekla je da je povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopulos tijekom proteklog vikedna bio u kontaktu s ministrima unutarnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Mađarske te da Komisija nastoji potaknuti te tri zemlje da surađuju. "Komisija pokušava potaknuti te zemlje da surađuju u upravljanju granicama", rekla je Bertaud. Ona je istaknula da su Hrvatska, Slovenija i Mađarska prema europskom sustavu azila dužne poštovati postojeća pravila. "Sada pokušavamo utvrditi jesu li mjere koje poduzimaju te tri zemlje kompatibilne s tim pravilima i u kojoj mjeri. Podsjećamo zemlje članice na njihove dužnosti u vezi s tim pravilima, posebice na uzimanje otisaka prstiju i registraciju novopridošlih izbjeglica", rekla je Bertaud.