c S
Dnevne novosti

"Za grad" ispred Ustavnog suda poziva na reformu pravosuđa

22.10.2015 07:30 ZAGREB, 21. listopada 2015. (Hina), Predstavnici stranke "Za grad" u srijedu su ispred zgrade Ustavnog suda na Markovom trgu u Zagrebu pozvali na reformu pravosuđa jer smatraju da je neovisno i efikasno pravosuđe preduvjet svih drugih reformi, te su tim povodom na vrata suda postavili svoj Manifest o reformi hrvatskog pravosuđa.  
"Neovisno i efikasno pravosuđe preduvjet je svih reformi. Najveći neuspjeh države je gubitak povjerenja građana u zaštitu njihovih prava i postojanje vladavine zakona", ustvrdila je Iva Kvakić, supredsjednica stranke koja je na prošlim lokalnim izborima u kratko vrijeme osvojila velik broj glasova u Zagrebu. Kvakić je pritom iznijela podatak iz zadnjeg izvješća Europske komisije da je Hrvatska, po percepciji neovisnosti pravosuđa, među posljednjima od 28 članica EU-a. "Riba smrdi od glave i zato svaka promjena prema učinkovitom, neovisnom i nekorumpiranom pravosuđu, a time i pravednijem društvu, počinje od Ustavnog suda", izjavila je Kvakić.

Njezina stranka kao temelj reforme pravosudnog sustava u svom Manifestu ističe promjenu načina izbora ustavnih sudaca i ukidanje prava njihovog ponovnog izbora. Pored mini-reforme Ustavnog suda, Manifestom predlažu mjere za povećanje efikasnosti sudskih postupaka, poput skraćivanja vremena trajanja običnih sudskih radnji, kao što je zakazivanje ročišta, na najviše 45 dana. Predlažu i mjere povećanja odgovornosti prema strankama uslijed nepravilnog rada sudskih tijela, poput naknade nastalih troškova i sankcioniranja nadležnih državnih službenika, kao i vrednovanje rada sudaca. Kvakić je kandidatkinja stranke "Za grad" u I. izbornoj jedinici, a stranka na izbore izlazi i u II.,VI. i VII. izbornoj jedinici.