c S
Dnevne novosti

Dogovor o međusobnom priznavanju službenih dokumenata unutar EU-a

23.10.2015 07:35 BRUXELLES, 22. listopada 2015. (Hina), Europska komisija pozdravila je u četvrtak dogovor europskih zakonodavnih institucija o međusobnom priznavanju službenih dokumenata, koji bi znatno pridonijeli slobodi kretanja u Europskoj uniji.  
Vijeće EU-a i Europski parlament postigli su dogovor o uredbi koja će omogućiti da se dokumenti poput rodnog lista, izvoda iz matice vjenčanih ili umrlih, potvrde o nekažnjavanju i slično međusobno priznaju. "Ovo je korak naprijed za građane EU-a koji rade i žive u nekoj drugoj zemlji članici, izvan svoje zemlje. To će im olakšati svakodnevni život u situacijama kada se sele unutar EU-a ili kada zasnivaju obitelj u nekoj drugoj zemlji članici. Ovaj dogovor je korak naprijed u potpori građanima koji žele koristiti jedno od temeljnih načela EU-a - slobodu kretanja", rekla je povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.

Prema novoj uredbi građani će moći tražiti standardne formulare na svim službenim jezicima EU-a za cijeli niz dokumenta, čime će izbjeći troškove prevođenja svojih nacionalnih dokumenata na neki drugi jezik. Nova uredba bit će izglasana u Europskom parlamentu 11. studenoga, a 3. prosinca formalno će je potvrditi Vijeće za pravosuđe, nakon čega će stupiti na snagu čim se objavi u službenom glasilu EU-a.