c S
Dnevne novosti

Ministarstvo kulture odbacilo optužbe o sukobu interesa u dodjeli novca neprofitnim medijima

29.10.2015 07:27 ZAGREB 28. listopada 2015 (Hina), Savjetnik za medije u Ministarstvu kulture Milan F. Živković izjavio je u srijedu na tribini o natječajima Ministarstva kulture za neprofitne medije, da su kriteriji za dodjelu državnog novca medijima određeni na 'najdemokratičniji i transparentan način' te je odbacio optužbe da su neki članovi povjerenstva koji su donosili odluke, bili u sukobu interesa. 
Tribina je održana u Novinarskom domu s temom 'Dijeli li Ministarstvo kulture portale na vaše i naše i koji su vaši, a koji naši', u organizaciji Ogranka HND-a internet novinara Zagreba kojem je predsjednik Tomislav Galović, urednik portala dalje.com. Sudjelovali su, uz ostale, Maja Hrgović s portala Arteist, Igor Tabak s portala Svijet sigurnosti i Nenad Bartolčić s portala Moderna vremena koji nisu prošli na natječaju Ministarstva kulture. Oni su iznijeli niz primjedbi na natječaj i dodjelu novca, navodeći primjere nedosljedne primjene kriterija, kao i primjere mogućeg sukoba interesa i političkog pogodovanja u dodjeli subvencija, što je naročito isticao Tomislav Galović. S druge strane, Goran Borković s portala Forum.tm kojem je nakon natječaja Ministarstva kulture odobrena dodjela bespovratnih 250.000 kuna, napustio je tribinu nakon žučne rasprave zbog, kako je ocijenio, neprimjerenog načina na koji je moderator postavio pitanje o 'tajni uspjeha', a istaknuo je i nezadovoljstvo što je bio najavljen kao gost tribine i prije nego što je potvrdio svoj dolazak. Tribinu je napustio i Boris Postnikov iz Ministarstva kulture revoltiran upadicama kojima je Tomislav Galović prekinuo njegovo izlaganje. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković rekao je kako ne postoje 'vaši i naši portali' te da HND ne sudjeluje u radu povjerenstva koje je dodjeljivalo novac.

Predsjednik Sindikata novinara Anton Filić istaknuo je opasnost isticanja 'vaši i naši portali', ustvrdivši da će uvijek biti nezadovoljnih kada je u pitanju dodjela novca. Na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, Ministarstvo kulture RH je krajem rujna za dodjelu bespovratnih sredstava odabralo 20 medija, od čega 17 postojećih i tri nova medija, koji su se, kako se navodi u odluci, istaknuli svojim uredničkim koncepcijama, planom rada, utjecajem  i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora. U sklopu drugog kruga javnog poziva, koji je trajao od 29. srpnja do 7. rujna, 46 medija bilo je pozvano dostaviti dodatnu dokumentaciju. Prihvativši prijedlog povjerenstva, Ministarstvo kulture je u drugom krugu za financiranje odabralo 17 postojećih neprofitnih medija, od kojih za najvišu podršku, u visini 250.000 kuna godišnje, pet najbolje plasiranih medija – Forum.tm, H-alter.org, Lupiga.com, Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu (televizija), i Kulturpunkt.hr; za srednji iznos od 170.000,00 kn, pet medija – RAD., Bilten.org, VoxFeminae.net, Crol.hr i Tris.com.hr, dok je za sredstva u visini 70.000,00 kn odabralo sedam medija - Slobodni Filozofski, Portal Stav, Nepokoreni grad/Radio borba, TV emisiju Cenzura, Radio Student, Libela.org i Muf.com.hr.