c S
Dnevne novosti

Most predstavio reformske zahtjeve iz područja pravosuđa i poduzetništva

18.11.2015 07:30 Zagreb, 17. studenog 2015. (Hina)ZAGREB, 17. studenoga 2015. (Hina), Most nezavisnih lista objavio je u utorak reformske zahtjeve vezane uz pravosuđe i poduzetništvo, koje prezentira u razgovorima s predstavnicima koalicije Hrvatska raste te Domoljubne koalicije.

U razgovorima s dvjema koalicijama Most nudi „rješenja i smjernice“ s „rokovima provedbe“ za pojedina područja. Most tako u smjernicama za razvoj pravosuđa za razdoblje 2016.-2018. traži bitno ubrzavanje rada sudova i to u prvom kvartalu iduće godine, a u drugom kvartalu očekuje povećanje transparentnosti i neovisnosti rada sudova, kao i zaštitu dužnika koji žive u nekretninama pod ovrhom. Do trećeg kvartala iduće godine, prema prijedlogu Mosta, trebala bi se provesti odlučnija informatizacija poslovanja i racionalizacija, a do promjene strukture Državnog sudbenog vijeća, i to tako da suci budu manje zastupljeni, trebalo bi doći u 2017.                  

U smjernicama za razvoj poduzetništva, Most predlaže provođenje revizije predstečajnih nagodbi i načina zaštite vjerovnika u iduće dvije godine. U idućoj godini, prema smjernicama, Most predlaže ukidanje poreza na dividendu i udjela u dobiti, reviziju sustava potpora za poduzetnike i mjerenje stvarnog efekta, kao i uvođenje jedinstvenog portala za poduzetnike. U 2017., prema smjernicama Mosta, trebalo bi doći do izjednačavanja cijene energije pravnih i fizičkih osoba, trebalo bi se omogućiti povoljnije kreditiranje bez valutne klauzule, kao i provesti reviziju davanja i nameta, uz ukidanje nepotrebnih. Također, u 2017. trebalo bi centralizirati plaćanje davanja državi kroz jedan račun te uvesti fiksni neto iznos doprinosa na plaće, a predlažu 5 tisuća kuna. Most predlaže i ukidanje obavezne članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori te Hrvatskoj obrtničkoj komori, a smatraju i da bi prvi inspekcijski nadzor trebao biti savjetodavan, dok bi se sankcioniralo ponavljanje prekršaja.