c S
Dnevne novosti

Hrvatska je na najvišem stupnju pripravnosti

20.11.2015 07:30 ZAGREB, 19. studenoga 2015. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u četvrtak navečer da treba uvijek biti oprezan kad je riječ o terorizmu te da je Hrvatska na najvišem stupnju pripravnosti.

"Uvijek moramo biti oprezni. Nikada iz mojih usta se nije čulo da ne postoji teroristička opasnost. Na najvišem stupnju pripravnosti smo", rekao je Ostojić, koji je gostovao u RTL-ovoj emisiji Direkt, odgovarajući na pitanje što se radi na prevenciji opasnosti iz BiH, za koju je, kako je rekao voditelj, naša tajna služba procijenila da je potencijalno žarište terorizma. Upitan jesu li pojačane kontrole na BiH granici, Ostojić je rekao, "ne samo na BiH granici". "Mi smo to odavno napravili. Ali ono što treba gledati, svaki teroristički čin, bio on u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugdje, je zapravo atak i na naš život. Prema tome, ja mislim da Hrvatska kao zemlja koja je dio antiterorističke koalicije mora biti spremna u svakom pogledu preventivno raditi. Opreza nikada dovoljno, a s druge strane, nemojmo promatrati samo svoje dvorište. Moramo gledati šire i to radimo zajedno sa sigurnosnim službama drugih zemalja i razmijenjumo informacije", poručio je Ostojić.

Ostojić je rekao kako je policija u četvrtak navečer odmah reagirala na sumnjivi predmet kod francuskog Veleposlanstva u Zagrebu. "Pokazalo se da je nalaz negativan, ali na žalost tako moramo raditi, to su standardni operativni postupci", rekao je. Ostojić je rekao da je nakon terorističkog čina u Parizu sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa u Bruxellesu, na koji putuje u petak, sazvan izvanredno, s ciljem i inicijativama da se pojača kontrola na vanjskim granicama EU. "To se ne odnosi samo na Schengen, već na zajedničko djelovanje u Grčkoj. Što se tiče hrvatskih građana, može se jedino dogoditi da, osim na zajedničkoj hrvatsko-slovenskoj kotroli, i članice Schengena imaju kontrolu na svojim granicama. Ali, uvijek je osobna iskaznica dovoljna", rekao je Ostojić na pitanje kako ćemo putovati na Zapad kad se usvoji novi schengenski režim.