c S
Dnevne novosti

Petrov i dalje vjeruje u zajedničku vladu SDP-a HDZ-a i Mosta

23.11.2015 07:39 ZAGREB, 22. studenog 2015. (Hina), Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je u nedjelju kako i dalje vjeruje da je zajednička reformska vlada SDP-a, HDZ-a i Mosta moguća te poručio da "Hrvati ne smije biti taoci nečijih pozicija".

"Ako se svi slažemo oko toga što se treba napraviti, onda ja ne vidim u čemu je problem da zajednički napravimo reformsku vladu pa makar bila i s rokom trajanja od dvije godine", rekao je Petrov novinarima nakon sastanka Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika Mosta u hotelu Antunović. "Nadam se, ako na kraju HDZ i SDP pokažu da im je stalo do reforme, da će prihvatiti ideju koju smo im i ponudili, a to je da napravimo zajedničku vladu i da se konačno provedu prave reforme, jer za one stvarne i dubinske reforme treba dvotrećinska većina s obzirom na to da se mora mijenjati Ustav", istaknuo je Petrov. Upitan tko bi u toj vladi davao premijera, Petrov je odgovorio kako bi volio da se oko toga usuglase sve tri stranke te da stručne osobe vode resore. Dodao je i kako iz HDZ-a i SDP-a o tom prijedlogu još nisu dobili nikakav dopis te je izrazio nadu da je "to još uvijek aktualno". Teme današnjeg skupa bile su, kazao je, daljnji pregovori sa SDP-om i HDZ-om, a koji se odnose na reforme u sektoru obrazovanja i znanosti, što je na dnevnom redu već sutra, a potom i reforme porezno-financijskog sustava te monetarne politike. Petrov očekuje da će pregovori s dvije velike koalicije trajati još oko tjedan dana, a nakon toga "slijede oni drugi politički razgovori". Nada se i kako bi sve trebalo biti gotovo za dva ili tri tjedna. Žao mu je što ni SDP ni HDZ nisu ranije govorili o reformama, nego su, kaže, "išli istim principom kako su pokušavali dobiti izbore svih prethodnih 20 godina, a to su razna obećanja, većinom lažna". "Retorika se mijenja i nadam se da s njihove strane sve neće ostati samo na retorici", rekao je Petrov.

Most je stabilan, sve dosadašnje odluke bile su jednoglasne

Upitan kako će Most donijeti konačnu odluku o tome kome dati podršku ako, kako pokazuju dosadašnji pregovori, svi pristaju na sve zahtjeve, Petrov je rekao kako će se to vidjeti do kraja ovog tjedna. No, na pitanje hoće li kriterij za davanje podrške možda biti ideološki, s obzirom da se u javnosti može čuti kako je većina ljudi iz Mosta konzervativnog svjetonazora, Petrov je uzvratio kako na takav način ne može dijeliti ljude koji su u Mostu. "Na temelju toga se sigurno neće donositi bilo kakva politička odluka. Mi smo odavno rekli da svjetonazori i ideologije za nas nisu prijepori i mi nećemo zadirati u nečija prava i slobode, a ujedinjuje ih ideja vezana za gospodarski program", rekao je Petrov. Sve odluke, kaže, donosi zajednički Nacionalno vijeće i saborski zastupnici koji su izabrani na platformi Mosta nezavisnih lista, a pohvalio se kako su sve dosadašnje odluke donesene jednoglasno. Na pitanje o najavama prema kojima bi Drago Prgomet koji je nedavno, nakon objavljivanja snimke tajnih razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem, isključen iz Mosta, mogao osnovati novu stranku, Petrov je odgovorio kako mu želi sreću. O tome hoće li Prgomet sa sobom povuče i neke druge saborske zastupnike Mosta, Petrov je kazao kako je tijekom proteklih tjedan dana Most pokazao da je stabilan i zajednički donosi odluke, te da su sve dosadašnje odluke bile jednoglasne. "Žao mi je zbog onoga što se događa i to je opet samoinicijativno od strane gospodina Prgometa. Mi mu želimo sreću u osnivanju nove stranke", rekao je čelnik Mosta.

Prgomet je jučer na svom Facebook profilu najavio kako će i on, na poziv kolega saborskih zastupnika Mosta sudjelovati na današnjem skupu, no iz Mosta su to ubrzo dematirali, a na ulazu na skup jutros je stajao zaštitar koji je imao popis uzvanika među kojima nije bilo Prgometovog imena. "Gospodin Prgomet nije niti pozvan na sastanak jer je samoinicijativno izigrao odluke i dogovore Nacionalnog vijeća čiji je i on bio član. To što se jučer događalo bilo je u njegovoj osobnoj režiji", naglasio je Petrov. Na pitanje je li istina kako glavni ekonomski strateg Ivan Lovrinović nije znao za njegov sastanak s predstavnicima udruge poreznih obveznika Lipa, Petrov je kazao kako je još jedna u nizu objavljenih neistina. "Razgovaramo unazad godinu dana sa različitim ljudima koji imaju određen utjecaj ali i doprinos u cijeloj ovoj priči. Sve reforme nismo smisli sami već su usuglašene sa različitim ljudima u različitim sektorima, a u tome je sudjelovala i udruga Lipa. Za sve sastanke su znali svi koji su uključeni u Nacionalno vijeće Mosta kao i saborski zastupnici", pojasnio je Petrov. Na pitanje treba li, s obzirom na akutalnu političku situaciju u Europi glede terorističkih napada, pregovarati i o nacionalnoj sigurnosti, Petrov je potvrdio kako će i to biti jedna od tema koja će biti predstavljena na Nacionalnom vijeću.