c S
Dnevne novosti

Zastupnici na nespojivim dužnostima do srijede moraju staviti mandat u mirovanje

02.12.2015 07:15 ZAGREB, 1. prosinca 2015. (Hina), Izabrani saborski zastupnici koji su na premijerskoj ili ministarskoj, dužnosti župana ili drugoj funkciji nespojivoj sa zastupničkom, najkasnije do srijede u 10 sati moraju zastupnički mandat staviti u mirovanje. 
Potvrdila je to Hini predsjednica još uvijek aktualnoga saborskoga Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordana Sobol (SDP) te dodala kako nisu točna tumačenja da tako zamrznute mandate dužnosnici ne bi mogli aktivirati sljedećih šest mjeseci. "Rok od šest mjeseci odnosi se samo na slučajeve kada zastupnik mandat u mirovanje stavi iz vlastitih razloga, ne i kad je riječ o zamrzavanju mandata koje je nužno zbog nespojivosti dužnosti. U tim slučajevima, mandat se ponovo može aktivirati čim prestane nespojiva dužnost", rekla je Sobol. O tome hoće li biti u Saboru ili zamjenik šibensko-kninskog župana, do 10 ujutro mora odlučiti i "odmetnuti" SDSS-ovac Mirko Rašković. Odluči li ostati na dužnosti zamjenika župana, Rašković bi morao zastupnički mandat staviti u mirovanje, a u saborskim bi ga klupama zamijenila Vesna Blanuša. Uđe li ipak u Sabor, mora podnijeti ostavku na dožupansku dužnost, nakon čega bi Vlada morala raspisati izbore za zamjenika šibensko-kninskog župana iz reda srpske nacionalne manjine. 

Sobol tvrdi da zastupnici koji bi ostali na nespojivoj dužnosti i istodobno ne bi stavili u mirovanje zastupnički mandat, ne bi mogli sudjelovati u radu Sabora, odnosno ne bi imali pravo glasovati o novom predsjedniku Sabora.

Podrug ne može mijenjati Ževrnju 

Upitana za slučaj HČSP-ova Luke Podruga kojemu se HDZ sporazumom obvezao da će ući u Sabor umjesto njihova Zlatka Ževrnje, koji je na nespojivoj dužnosti splitsko-dalmatinskog župana, Sobol tvrdi kako je takav sporazum nemoguće ispoštovati, s obzirom na to da izmijenjeni izborni zakon propisuje kako "zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani zastupnik s iste liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojemu je mandat prestao ili miruje". Slijedom toga, Sobol tumači kako bi Podrug, kao 11. na izbornoj listi Domoljubne koalicije u X., splitskoj izbornoj jedinici, u Sabor mogao tek kad bi stranka "iscrpila" sve kandidate iz HDZ-a.