c S
Dnevne novosti

Udruga sudaca: suce šibenskog Općinskog suda grubo se napada u medijima

03.12.2015 07:30 ŠIBENIK, 2. prosinca 2015. (Hina), Udruga hrvatskih sudaca upozorila je u srijedu priopćenjem na "grube" medijske napade na suce Općinskog suda u Šibeniku zbog posljednjih presuda i pozvala novinare da potiču argumentiranu javnu raspravu "umjesto što raspiruju niske strasti", a neslužbeno se doznaje da se radi o napisima nakon izricanja uvjetne osude Tomislavu Horvatinčiću.

U priopćenju koje su potpisali predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa i predsjednik šibenskog ogranka Ljudevit Zoričić, ističe se da "rad sudaca i njihove odluke, makar mogu biti predmet javnog propitivanja, ne mogu i ne smiju biti povod za linč, vrijeđanje i omalovažavanje izvan svih općeprihvaćenih uzusa civiliziranog društva". "Plediramo na novinare, komentatore i medijske djelatnike da stručnošću i utemeljenošću komentara potiču uravnoteženu i argumentiranu javnu raspravu, a ne da raspiruju niske strasti koje mogu imati i ozbiljne posljedice po sigurnost sudaca", ističu. 

Čelnici Udruge sudaca povodom "grubih napada na suce Općinskog suda u Šibeniku u kojima se ne biraju riječi, a kojima su povod posljednje presude tog suda", podsjeća da se odluke "u svakom predmetu donose na temelju činjenica koje je sud utvrdio sukladno dokaznim prijedlozima suprotstavljenih stanaka u postupku", a ne "da bi se zadovoljile predviđanja i želje raznih zainteresiranih skupina", te da pravilnost ocjene suda "može prosuditi samo viši sud povodom pravnih lijekova".

Neslužbeno se doznaje da je priopćenje provocirano medijskim objavama o sutkinji šibenskog Općinskog suda Maji Šupe nakon izricanja uvjetne osude zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću. On je u studenom osuđen na uvjetnu kaznu u trajanju od godinu i osam mjeseci s rokom kušnje od tri godine zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 16. kolvoza 2011. poginuo talijanski nautičarski bračni par Salpietro.