c S
Dnevne novosti

Sobol o mirovanju mandata: svi su izabrani zastupnici ispunili obvezu

03.12.2015 07:25 ZAGREB, 2. prosinca 2015. (Hina), Predsjednica saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Gordana Sobol potvrdila je u srijedu prijepodne da su svi izabrani zastupnici, koji su to morali zbog nespojivosti dužnosti, ispunili svoju obvezu i stavili mandate u mirovanje.
"Svi koji su morali staviti mandat u mirovanje, to su učinili", rekla je novinarima Sobol, koja u trenutku davanja izjave još nije imala preciznu brojku o kojem se broju zastupnika radi. "Zahtjevi se podnose predsjedniku Hrvatskog sabora i, koliko imam informaciju, svi su stigli, samo (taj podatak) još nije stigao do MIP-a", rekla je Sobol te najavila da će više pojedinosti imati iza podneva. Potvrdila je, ipak, da su premijer Zoran Milanović i njegovi ministri stavili svoje mandate u mirovanje. U srijedu u 10 sati istekao je rok u kojemu su zastupnici bili dužni prijaviti promjene u svojim 'statusima'. 

Sobol nije mogla službeno potvrditi da je bivši SDSS-ovac Mirko Rašković dao ostavku na dužnost zamjenika šibensko-kninskog župana kako bi ušao u Sabor, te kako traži da mu ostavka stupi na snagu danom konstituiranja Sabora. O tome imam samo informaciju iz medija, rekla je predsjednica MIP-a, koja spomenuti Raškovićev zahtjev smatra upitnim. "Po meni je upitno i dvojbeno i pitanje kako i na koji način Rašković onda sutra uopće može sudjelovati u glasovanju o predsjedniku Sabora", kazala je Sobol.

Ponovila je da HČSP-ov Luka Podrug neće ući u Sabor, unatoč međustranačkom sporazumu HDZ-a i HČSP-a, jer izmijenjeni izborni zakon propisuje da zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani zastupnik s iste liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojemu je mandat prestao ili miruje. Slijedom toga Podrug bi, kao 11. na izbornoj listi Domoljubne koalicije u X., splitskoj izbornoj jedinici, u Sabor mogao tek kad bi stranka "iscrpila" sve kandidate iz HDZ-a.