c S
Dnevne novosti

Mrsić: sljedeće godine predviđamo olakšice za zapošljavanje osoba starijih od 50 godina

08.12.2015 07:22 BRUXELLES, 7. prosinca 2015.(Hina), U sklopu borbe protiv dugotrajne nezaposlenosti Hrvatska za sljedeću godinu planira novu mjeru kojom će nastojati potaknuti poslodavce da zapošljavaju dugotrajno nezaposlene starije od 50 godina, izjavio je u ponedjeljak ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. 
"Za sljedeću godinu predviđamo novi mehanizam, mjeru '50 plus', što znači da bi poslodavci imali olakšice ako na neodređeno vrijeme zaposle osobe starije od 50 godina, koje su dugoročno nezaposlene", rekao je ministar Mrsić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Vijeća za rad, socijalnu poliitku, zdravlje i zaštitu potrošača. Poslodavci bi u tom slučaju bili oslobođeni od plaćanja tzv. bruto 2, svih doprinosa koje inače plaćaju poslodavci, osim mirovinskog koji plaćaju zaposlenici.  

Po Mrsićevim riječima, na neto plaću od pet tisuća kuna, poslodavac bi na taj način u petogodišnjem razdoblju uštedio oko 75 tisuća kuna. Mrsić kaže kako se nada da bi se tom mjerom mogao ponoviti uspjeh postignut s Garancijom za mlade, mjerom koja također predviđa oslobađanje svih doprinosa, osim mirovinskog, za osobe mlađe od 30  godina. "Zahvaljujući toj mjeri preko 30 tisuća mlađih od 30 godina dobili su ugovor na neodređeno vrijeme", rekao je Mrsić.