c S
Dnevne novosti

Vlada deklasificirala zapisnike sa sjednica iz 2009. za potrebe kaznenog postupka protiv Sanadera

11.12.2015 07:40 ZAGREB, 10. prosinca 2015. (Hina), Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak na zahtjev Uskoka donijela odluku o deklasifikaciji dijelova snimke i zapisnika s dviju sjednica iz travnja 2009. za potrebe kaznenog postupka protiv Ive Sanadera i drugih, priopćeno je iz Vlade. 
Vlada je na zatvorenom dijelu sjednicu na zahtjev Uskoka donijela odluku o deklasifikaciji audio snimke zatvorenog dijela 76. sjednice održane 2. travnja 2009. i dijela zapisnika zatvorenog dijela 77. sjednice od 9. travnja 2009. za potrebe kaznenog postupka protiv Ive Sanadera i drugih. U priopćenju se samo navodi da je riječ o kaznenom postupku zbog kaznenih djela iz članka 337. stavaka 1. i 4. Kaznenog zakona/97, koji se odnosi na zlouporabu položaja i ovlasti radi pribavljanja imovinske korsiti. Vlada pritom ne navodi o kojem je konkretno slučaju riječ, no može se zaključiti da se radi o slučaju Planinska budući da su na tom suđenju u studenome ministri Sanaderove Vlade svjedočili o sjednici održanoj 2. travnja 2009. U svjedočenju na traženje obrane ministri su rekli da se ne sjećaju detalja, ali da na njih nije bilo pritisaka kada su donosili odluku o "preuzimanju obveza" Ministarstva regionalnog razvoja, koje je kupovalo zgradu u Planinskoj od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.  

Uskok tvrdi da je Sanader od te transakcije dobio 17 milijuna kuna 'provizije' koje mu je Fiolić, prema vlastitom priznanju, odnio u kutiji hrenovki. Uz Sanadera i Fiolića optužen je i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je ministarstvo otkupilo. 

U priopćenju sa zatvorenog dijela današnje, 269. sjednice Vlade navodi se da su verificirana stajališta za sastanke Vijeća ministara: Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 3. i 4. prosinca 2015. godine, Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja (EPSCO), 7. prosinca i Vijeće za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN), 8. prosinca. Također, prihvaćena su stajališta za sastanke Vijeća ministara: Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku (TTE) 10. i 11. prosinca; za vanjske poslove (FAC), 14. prosinca; za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC - Trade), 15. prosinca; za opće poslove (GAC), 15. prosinca te za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 14. i 15. prosinca. 

Donesena je  Odluka o davanju suglasnosti glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske. Također, usvojen je Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju, a cjeloviti materijal te točke može se naći na internetskoj stranici Vlade. Vlada je odlučivala i o kadrovskim pitanjima: dr.sc. Marina Krajina-Andričević imenovana je vršiteljicom dužnosti člana Sanacijskog vijeća Opće županijske bolnice Vinkovci; mr.sc. Zoran Vasić razriješen je dužnosti člana Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište te dužnosti člana Upravnog vijeća Savjetodavne službe. Zbog isteka mandata 31. prosinca 2015. godine, Vlatka Vraneković razriješena je dužnosti članice Odbora za državnu službu. Dr. sc. Robert Mikac razriješen je dužnosti zamjenika načelnika Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske.