c S
Dnevne novosti

U ponedjeljak počinje treći krug konzultacija

14.12.2015 07:45 ZAGREB, 13. prosinca 2015. (Hina), Sastankom s petoro profesora ustavnoga prava u 11 sati, a nakon toga, u 14 sati, zajedničkim razgovorom s čelnicima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak na Pantovčaku počinje treći krug konzultacija o mandataru Vlade.

Oba će sastanka u ponedjeljak biti zatvorena za javnost, a nastavak konzultacija s ostalim parlamentarnim strankama i izabranim saborskim zastupnicima bit će u utorak, potvrđeno je Hini iz Ureda predsjednice. Na sastanak u 11 sati predsjednica Republike pozvala je profesore ustavnoga prava pravnih fakulteta sa sva četiri hrvatska sveučilišta - Branka Smerdela iz Zagreba, Arsena Bačića iz Splita, Zvonimira Lauca i Matu Palića iz Osijeka te Sanju Barić iz Rijeke.

Prema Ustavu, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, a u dva kruga konzultacija nitko na Pantovčak nije došao s dokazom potpore 76 izabranih zastupnika da sastavi Vladu. Pretpostavlja se stoga da će prije razgovora s vodećim ljudima dviju koalicija – Tomislavom Karamarkom i Zoranom Milanovićem, Grabar-Kitarović s profesorima razgovarati o tome što kao predsjednica može i kada učiniti ako i dalje ostane situacija da nitko neće imati dovoljnu potporu da bude mandatar Vlade, a nije ni konstituiran Hrvatski sabor.