c S
Dnevne novosti

HDZ u ponedjeljak o Mostovu prijedlogu za formiranjem tripartitne vlade

14.12.2015 07:30 ZAGREB, 13. prosinca 2015. (Hina), Predsjedništvo HDZ i Nacionalno vijeće stranke sastat će se u ponedjeljak kako bi odlučilo o Mostovu prijedlogu za formiranjem tripartitne vlade kojoj bi na čelu bio nestranački premijer.

Most je na zajedničkom sastanku s koalicijama predvođenima SDP-om i HDZ-om u zagrebačkom hotelu Esplanade prošli ponedjeljak predložio tripartitnu vladu kojoj bi na čelu bio nestranački premijer. Po tom prijedlogu, jedna od dviju velikih koalicija bi na dvije godine dala  prvog potpredsjednika Vlade, a druga predsjednika Sabora, a nakon dvije godine dužnosnici bi se "zarotirali". Most za sebe traži poziciju drugog potpredsjednika Vlade, a SDP-u i HDZ-u dali su tjedan dana da odgovore na ponudu. 

Glavni odbor SDP-a u subotu je jednoglasno neodrživom ocijenio mogućnost tripartitnog saveza s HDZ-om i Mostom te još jednom podržao predsjednika stranke Zorana Milanovića kao mandatara za sastavljanje nove vlade, no Milanović je nakon sastanka kazao kako to ne znači da su odbili Most, nego HDZ. Nakon što je u subotu Glavni odbor SDP-a odbio Mostov prijedlog o velikoj koaliciji, HDZ je priopćio kako su očekivali da će "antireformski SDP odbiti prijedlog Mosta". 

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja rekao je u subotu da je SDP odbijanjem njihova prijedloga o nestranačkom premijeru i trojnoj vladi - odbio i Most,  koji će mu do utorka dati šansu da se predmisli u slučaju da Mostov prijedlog prihvati HDZ. „Mi ćemo sada pričekati odgovor HDZ-a i ako ta stranka zauzme stav poput SDP-a - onda neka te dvije stranke nađu modalitet za izlazak iz ove pat pozicije. A ako HDZ prihvati Mostove prijedloge, nastavit ćemo razgovore s njima s time da SDP najdalje do utorka, kada imamo Nacionalno vijeće, može promijeniti svoju odluku“, rekao je Grmoja.