c S
Dnevne novosti

HZZO poslovnim korisnicima omogućio e-prijavu, odjavu i promjenu za članove obitelji

16.12.2015 07:30 ZAGREB, 15. prosinca 2015. (Hina), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je u utorak da je doradio web uslugu e-Zdravstveno za svoje poslovne korisnike pomoću koje mogu podnijeti prijavu i odjavu na obvezno zdravstveno osiguranje za članove obitelji, supružnike i djecu do 18 godina starosti.

Nova usluga dostupna je na adresi https://e-usluge.hzzo.hr, te omogućuje promjenu osobnih podataka osiguranika. Nova usluga dostupna je osiguranicima koji nisu obuhvaćeni kroz prijave mirovinskog sustava, iz kojeg HZZO od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od srpnja 2014. godine preuzima podatke o radnopravnom statusu osiguranika. Uvođenjem e-prijave ukinuta je potreba za dodatnom dokumentacijom, pa se sada valjanost podataka iz vanjskih informacijskih sustava provjerava elektroničkim putem.

Na poslovnom portalu HZZO-a poslodavcima je još od proljeća 2015. godine omogućen uvid u prijave, odjave i promjene statusa osiguranika obveznog zdravstvenog osiguranja, a sada je moguće regulirati statuse osiguranih osoba obveznog zdravstvenog osiguranja prijavom člana obitelji, promjenom podataka o osiguraniku i odjavom člana obitelji.

Pristup podacima imaju ovlaštene osobe uz autentifikaciju pametnom karticom HZZO-a, odnosno poslovnim certifikatom Fine ili poslovne banke uz ispunjavanje tehničkih preduvjeta. Svaka e-prijava se digitalno potpisuje certifikatom osobe ovlaštene za rad s prijavama. Postojeći način obavještavanja o provedenim prijavama i odjavama te promjenama obveznog zdravstvenog osiguranja slanjem tiskanica u PDF obliku ukinut će se početkom 2016. godine.