c S
Dnevne novosti

Samo petero od 61 izbornog sudionika nije dostavilo financijsko izvješće

18.12.2015 07:25 ZAGREB, 17. prosinca 2015. (Hina), Samo petero od 61 sudionika izbora za Hrvatski sabor nije ispunilo zakonsku obvezu i Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavilo financijski izvještaj o financiranju kampanje, čiji su sastavni dio podaci o donacijama i izbornim troškovima. 
Srpska pravedna stranka, neovisni kandidati Bari Ahmedi, Zvonko Kalanjoš, Jonuz Aliti i Željko Knapić nisu dostavili svoje izvještaje, objavljeno je na stranicama DIP-a. Knapić je, međutim, na svojoj stranici i mimo propisanog obrasca izvjestio da su mu donacije i troškovi "nula kuna". Objasnio je kako mu je račun za "posebne namjene" blokirala Fina "zbog nekog duga starog deset godina", koji nema veze s troškovima izborne promidžbe. "Stoga moje izvješće o donacijama i troškovima izgleda ovako, pošto sam sve donacije stopirao i ostao bez mogućnosti aktivnog sudjelovanja u izbornom procesu", piše Knapić.

Aliti je, pak, na svojoj stranici izvjestio da je od donatora za izbornu utrku dobio 3.148 kuna te da je toliko i potrošio. Na Ahmedijevoj web stranici nema ništa o financijskoj strani izbora, a Kalanoš i Srpska pravedna stranka nemaju web stranicu. U DIP-u su zadovoljni disciplinom koju su pokazali izborni sudionici, ističu kako je iz izbora u izbore sve bolja. Izborni sudionici obvezni su završne financijske izvještaje javno objaviti do 30. prosinca, bilo na svojim web stranicama ili u dnevnom tisku. Velika je većina to već učinila, čeka se da to naprave i glavni izborni igrači, koalicije Hrvatska raste i Domoljubna koalicija, te Most nezavisnih lista.