c S
Dnevne novosti

Konferencija WTO-a završila neuspješno o agendi iz Dohe

21.12.2015 07:30 NAIROBI, 19. prosinca 2015. (Hina/AFP), Deseta ministarska konferencija Svjetske trgovinske organizacije (WTO) završila je u subotu u Nairobiju neuspjehom o krugu pregovora iz Dohe, ali je ostvaren napredak u pogledu subvencija na izvoz poljoprivrednih proizvoda.  
Predstavnici 162 zemlje članice nisu se dogovorili kako pokrenuti proces iz Dohe koji je u zastoju već 14 godina. Cilj je agende iz Dohe liberalizirati svjetsku trgovinu na multilateralnoj osnovi kroz smanjenje trgovinskih barijera i reviziju trgovinskih propisa te s posebnim povlasticama za zemlje u razvoju. "Članice imaju različita gledišta o tome kako nastaviti pregovore", navodi se u završnoj izjavi. Nova brzorastuća gospodarstva poput Kine i Indije žele nastaviti proces iz Dohe u kojem su one još svrstane među zemlje u razvoju što im donosi povoljne trgovinske uvjete. U završnoj izjavi navodi se da su se članice WTO-a dogovorile nastaviti pregovore o agendi iz Dohe.

Sudionici konferencije uspjeli su, međutim, dogovoriti se o subvencijama za izvoz u poljoprivrednom sektoru: razvijene zemlje moraju se odreći subvencija odmah, a zemlje u razvoju od 2018. godine. Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom izrazila je zadovoljstvo konferencijom u Nairobiju, prvom održanom u Africi. "Europska unija je uspješno zaključila ono što je željela postići", rekla je Malmstrom. Konferencija je uspostavila rokove za provedbu sporazuma kojim se uklanjanju carinske pristojbe za 201 proizvod informatičke tehnologije, a trgovina tog sektora iznosi 1200 milijarda eura na godinu.