c S
Dnevne novosti

Sindikat pomoraca: problemi se ne rješavaju, nadaju se da će nova vlada biti za pomorstvo

22.12.2015 07:20 RIJEKA, 21. prosinca 2015. (Hina), Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da se problemi pomoraca ne rješavaju, niti su došli na red za rješavanje kod resornog ministarstva i Vlade te kako se nada da će neka nova Vlada biti pomorski opredijeljena. 
Brazzaduro je istaknuo da je jedan od aktulanih problema za pomorce gubitak poslova na međunarodnom tržištu, kojemu se se sada pridružilo i gubljenje poslova u off shore industriji. Država se nije pobrinula da barem na neki način amortizira sve probleme koji će se pojaviti za pomorce i njihove obitelji, rekao je ističući da sindikat na međunarodnoj razini, zajedno s partnerima, nastoji  ukazati da otpuštanje pomoraca nije jedina mogućnost, da postoje i druge mjere.Brazzoduro je naveo da postoje  stalni i neriješeni problemi pomoraca kad je riječ  i o mirovinskim osiguranju, beneficiranom stažu i zdravstvenom osiguranju za koje sindikat stalno predlaže dugoročna rješenja te da  bi svoju ulogu trebao odraditi i Zavod za zapošljavanje, bez obzira što je cjelovito tržište prepušteno privatnim posrednicima. To su problemi koje treba rješavati početkom ove godine, a nadam se da će neka nova Vlada biti pomorski opredijeljena, pa shvatiti da bez pomoraca nema ni pomorstva, poručio  je Brazzoduro.

Voditelj ureda SPH-a u Splitu Neven Melvan rekao je, među ostalim, kako se sve češće događa da pomorci koji mjesecima ne primaju plaće moraju uplaćivati za mirovinsko i zdravstveno soiguranje, inače podliježu ovrsi. Podsjetio je pri tom na brod Ane, na kojem su pomorci, nakon što je brod zbog dugovanja zaustavljen u splitskoj luci, mjesecima bili bez plaća. Koordinator podružnice SPH-a u Jadroliniji Dragomir Mucić rekao je da Uprava Jadrolinije nije ispunila ništa od obećanoga kada je riječ o pregovorima za kolektivne ugovore te da nije korektan ni odnos prema pomorcima u odnosu na zaposlenike na kopnu, odnosno da oni na kopnu dobivaju pri odlasku u mirovinu višestruko veće otpremnine. Mucić je rekao da su sindikatu smatraju nedopustivom bilo kakvu diskiminaciju prema ženama i traže im da sva pomorska zvanja budu jednako dostupna, a ne samo zvanja sobarica. U Upravi nisu svjesni da pomorci drže Jadroliniju, ostvaruju dohohdak i šire ugled Jadrolinje u svijetu, zaključio je Mucić.

Predsjednik Nazavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske i predsjednik Radničkog vijeća Jadrolinije Tomislav Urlić ocijenio je da pregovori s Upravom Jadrolinije postaju „degutantna trakavica“, da je pregovarač u ime Uprave ponudio, na način uzmi ili ostavi, produljenje kolektivnog ugovora na godinu dana. To znači da čekamo novu vlast pa da vidimo kako će biti podijeljene uloge, smatra Urlić. Dodao je da je Jadrolinija zbog pada cijena nafte uštedjela novac, ali da je za više postotaka pao promet na međunarodnim linijama, na kojima, pak, konkurencija pozitivno posluje. Naveo je i to da su plaće mornara izuzetno male te da sindikat i Radničko vijeće traže da se povećaju. Urlić je još naglasio da sindikat i pomorci Jadrolinije žele da ona i ubuduće, nakon koncesioniranja državnih linija, zadrže sve linije jer smatraju da su bolji od konkurencije, ali i da ne znaju koliko je i što Uprava u tom smislu učinila.