c S
Dnevne novosti

Crna Gora i službeno dobila pozivno pismo za članstvo u NATO

24.12.2015 07:00 PODGORICA, 23. prosinca 2015. (Hina), Glavni tajnik NATO-a Jans Stoltenberg službeno je dostavio pozivno pismo crnogorskom ministaru vanjskih poslova i europskih integracija Igoru Lukšiću u kojem se Crna Gora i formalno poziva da otpočne proces pristupanja Alijansi, objavljeno je u srijedu u Podgorici. 
Procedurom je predviđeno da se nakon upućenog pozivnog pisma otvore pristupni pregovori koji će trajati nekoliko mjeseci, a po čijem završetku će zemlje članice potpisati protokol o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu i otpočeti proces ratifikacije.Crna Gora će već sada, na temelju tog protokola, sudjelovati na većini sastanaka NATO-a.

Iz ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u srijedu su poručili da će “Crna Gora s punom posvećenošću nastaviti s ispunjavanjem svih obaveza iz euroatlantske integracijske agende, kako tijekom pregovora o pristupanju, tako i tijekom procesa ratifikacije”. "A odluka o upućivanju poziva još jednom je potvrdila uspjeh u provođenju reformi i odlučnost vlade da, istim intenzitetom, nastavi s aktivnostima u ključnim područjima u cilju pripreme za članstvo u NATO-u", navodi se u priopćenju.