c S
Dnevne novosti

Neće biti proširenja eurozone u sljedećim godinama - Dombrovskis

29.12.2015 07:15 ZAGREB, 28. prosinca 2015. (Hina/Reuters), Eurozona vjerojatno neće primiti nove članice tijekom sljedećih godina, a jedinstvena valuta izgubila je atraktivnost otkad je počela kriza, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis. 
"Tijekom sljedećih godina ne očekuje se nikakvo proširenje eurozone", čak i ako se sve zemlje članice EU-a angažiraju prema tom cilju, rekao je u intervjuu za Die Welt. Od 28 članica EU-a, 19 su članice eurozone. "Prije nego neka zemlja prihvati euro, potrebno je da ima fiksirani tečaj u odnosu na euro. Taj mehanizam je 'čekaonica za euro'. U ovom trenutku ni jedna se zemlja u njoj ne nalazi, osim Danske" koja je poseban slučaj jer ima izuzeće.

Europski dužnosnik također je kazao da su Bugarska i Rumunjska izrazile interes ući u tu "čekaonicu", dok je nova poljska konzervativna vlada nešto rezerviranija. "Ulazak u eurozonu bio je ranije vrlo privlačan za nove zemlje članice EU-a. To se promijenilo s krizom eura a grčka kriza samo je ojačala takvo stanje", naglasio je. Posljednje zemlje koje su se priključile eurozoni bile su Litva 2015. i Latvija 2014.