c S
Dnevne novosti

Njemački tisak o mandataru Oreškoviću

29.12.2015 07:07 BERLIN, 28. prosinca 2015. (Hina), Njemački dnevni listovi su u ponedjeljak u svojim prvim izdanjima nakon blagdana popratili imenovanje novog mandatara za sastav hrvatske vlade Tihomira Oreškovića te izrazili mišljenje kako će mu njegovo dosadašnje političko neiskustvo kad je Hrvatska u pitanju u isto vrijeme biti i prednost i mana.

"Ukoliko (Tihomir Orešković) stekne povjerenje parlamenta, o čemu će se glasovati unutar sljedećih mjesec dana, Hrvatska će po prvi put dobiti premijera koji posjeduje ekonomska znanja i gospodarsko iskustvo. No nasuprot tomu Orešković uopće ne poznaje šikaru hrvatske unutarnje politike. S jedne strane bi mu to moglo biti od koristi jer se tako bez opterećenja može uhvatiti u koštac s problemima. No s druge strane bi mogao imati poteškoća u sastavljanju političkih saveza koji će mu biti potrebni za provedbu svog ozbiljnog reformskog programa", piše konzervativni nadregionalni dnevnik Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ).

List smatra kako je pred novim hrvatskim premijerom mnogo posla te da je njegov cilj, provođenje temeljitih reformi, sve samo ne izvjestan. "Nova parlamentarna većina je nestabilna, Orešković je politički neiskusan i stoji pod ogromnim prtiskom provođenja reformi od kojih su bježale sve dosadašnje vlade", zaključuje autor FAZ-a i dobar poznavatelj prilika u Hrvatskoj Karl-Peter Schwarz.

Jedan drugi poznavatelj prilika u Hrvatskoj, austrijsko-njemački publicist Norbert Mappes-Niediek u osvrtu na ustoličenje Oreškovića na premijersku poziciju u dnevniku Berliner Zeitung donosi kratki portret budućeg hrvatskog premijera. U članku pod nazvom "Izdaleka na čelo vlade" autor temetizira Oreškovićevo bogato gospodarsko iskustvo ali i političko neiskustvo i slabo poznavanje hrvatskog jezika te novog hrvatskog premijera opisuje kao "neupadljivog i ukočenog gospodina". Istodobno primjećuje kako se novi premijer uklapa u činjenicu da stranka koja ga podržava, Hrvatska demokratska zajednica, u prvi plan ističe gospodarstvo. "Shodno s novim premijerom, koalicijske stranke koje ga podržavaju predočile su gospodarski-liberalne programe bez obzira na to što je desni HDZ dosad u praksi bio vođen protekcionizmom poduzeća bliskih stranci", zaključuje se u članku u Berliner Zeitungu.