c S
Dnevne novosti

Merkel želi ograničiti dolazak izbjeglica, ali i držati granice EU otvorenima

07.01.2016 07:05 MUENCHEN, 6. siječnja 2016. (Hin), Njemačka kancelarka Angela Merkel, čiju useljeničku politiku kritizira i njezina sestrinska stranka, a pod novim je pritiskom agresije na žene u Koelnu, rekla je u srijedu da želi ograničiti dolazak izbjeglica, ali i držati granice EU otvoreniam. 
Merkel, koja je u studenome napunila desetljeće na dužnosti, počinje 2016. pod novim pritiskom vlastitih konzervativaca koji žele ograničiti priljev potražitelja azila u Njemačku nakon rekordnih milijun potražitelja u 2015.  "Meni je vrlo važno da postignemo znatno smanjenje priljeva izbjeglica... a da istoodno čuvamo slobodu kretanja ljudi unutar Europske unije", rekla je Merkel novinarima na godišnjoj konferenciji njezine sestrinske bavarske stranke, Kršćansko-socijalne unije (CSU). To slobodno kretanje u 26 zemalja članica Schengenske zone koje nemaju unutarnje kontrole granica bio je "motor gospodarskog razvitka i napretka", rekla je kancelarka. 

Danska, njemački sjeverni susjed, uvela je privremene granične kontrole u ponedjeljak u strahu da ona ne postane novo konačno odredište izbjeglica pošto je Švedska uvela kontrole kako bi smanjila priljev izbjeglica. Merkel se ne slaže s prijedlogom čelnika CSU-a Horstom Seehoferom da se u 2016. broj novih migranata ograniči na 200.000, što je jedva petina od milijun pristiglih u 2015. "Postoje brojna različita stajališta. To se danas vjerojatno neće promijeniti", rekla je kancelarka na konferenciji u bavarskim toplicama Wildbad Kreuth, prenosi agencija dpa. Naglasila je da želi "opipljivo smanjenje" broja dolazaka, ali nije poduprla brojku koju predlaže CSU.

Seehofer i drugi članovi njegove konzervativne stranke inzistirali su da je ograničenje potrebno kako bi se s jedne strane smanjilo opterećenje za javne financije, a s druge osigurala uspješna integracija useljenika. Vlasti i infrastruktura u saveznoj pokrajini Bavarskoj, sjedištu CSU-a, napose su pogođene masovnim izbjegličkim valom jer je velika većina od njih milijun koji su u 2015. ušli u Njemačkoju stigla upravo preko Bavarske. Kancelarka je i pod dodatnim pritiskom zbog napada na žene na Novu godinu u Koelnu što je skandaliziralo Njemačku. "Budu li potražitelji azila ili izbjeglice  ponavljali takve agresije" kakve su bile u Koelnu, "to mora voditi trenutačnom ukidanju njihova boravka u Njemačkoj", rekao je Andreas Scheuer iz CSU-a, prenosi AFP.

Policiju u srijedu optužuju sa svih strana da nije bila spremna kada su se dogodili napadi u samome središtu grada iako su snage reda bile u blizini na Silestrovo. Njemačke vlasti uzalud ističu da u ovom trenutku nemaju nikakav element o tome da su u napadima sudjelovali izbjeglice, no protivnici kancelarke ističu da su napadnute mlade žene tvrdile da su napadači "sjevernoafričkog" ili "arapskog" izgleda.