c S
Dnevne novosti

HOK: Dvojbe o potrebi opstojnosti Ustavnog suda neprimjerene i neopravdane

15.01.2016 07:35 ZAGREB, 14. siječnja 2016. (Hina), Hrvatska odvjetnička komora (HOK) u četvrtak je pozvala saborske zastupnike da u najkraćem roku izaberu suce Ustavnog suda, a neprimjerenim i neopravdanim je ocijenila bilo kakve dvojbe o potrebi opstojnosti tog suda.
"Takva razmišljanja ocjenjujemo nedemokratskim, nerazumnim i politički neodgovornim. Hrvatska odvjetnička komora daje punu podršku radu i opstojnosti Ustavnog suda te apelira na sve odgovorne, a prvenstveno na zastupnike u Hrvatskom saboru da u najkraćem roku izaberu suce Ustavnog suda kako bi Ustavni sud mogao dalje nesmetano raditi i obavljati svoju značajnu funkciju u hrvatskom društvu", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HOK-a Robert Travaš. Komora podsjeća da se u posljednje dvije godine, naročito u sredstvima javnog informiranja, raspravlja se o pojedinim odlukama Ustavnog suda, navodeći da neprimjerenima smatraju javne rasprave u tijeku bilo kojeg sudskog postupka prije donošenja pravomoćne odluke "jer to može značiti pritisak i utjecaj na neovisni rad sudova".

Ističu i da potpuno promašenim i neprimjerenim smatraju polemike o samoj potrebi postojanja Ustavnog suda. "Jedna od temeljnih nadležnosti Ustavnog suda jest da odlučuje o ustavnosti nekog zakona i to u cjelini ili o pojedinim odredbama tog zakona. Ustavni sud donosi svoje odluke na temelju Ustava Republike Hrvatske, ali i na temelju  europske pravne stečevine. Svako uplitanje u donošenje odluka Ustavnog suda ili bilo kojeg drugog suda dovodi u pitanje funkcioniranje pravne države, odnosno neovisnost pravosuđa kao jednog od osnovnih stupova demokracije i zaštite prava građana. Upravo Ustavni sud štiti pravni poredak od bilo kakve samovolje, pa i samovolje politike, odnosno izvršne vlasti". Podsjećaju i da je Ustavni sud institucija koja je neovisna od svih tijela državne vlasti te da je njegova glavna zadaća, pored nadzora nad ustavnosti zakona, zaštita ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom. 

Ustavni sud, dodaju, pruža ustavnosudsku zaštitu osobama čija su ustavna prava povrijeđena aktima sudbene, upravne i druge javne vlasti. Pored toga, Ustavni sud rješava sukob nadležnosti između tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti te odlučuje, u skladu s Ustavom, o odgovornosti predsjednika Republike, nadzire ustavnost programa i djelovanja političkih stranaka i može, u skladu s Ustavom, zabraniti njihov rad, nadzire ustavnost i zakonitost izbora i državnog referenduma i rješava izborne sporove koji nisu u djelokrugu sudova. "Iz navedenog je vidljivo da je postojanje i rad Ustavnog suda od temeljne važnosti za pravni poredak RH, vladavinu prava i funkcioniranje pravne države", ističu u HOK-u.