c S
Dnevne novosti

V.d. predsjednika zagrebačkog Županijskog suda imenovan na prijedlog Vrhovnog suda

15.01.2016 07:23 ZAGREB, 14. siječnja 2016. (Hina), Dosadašnjeg zamjenika predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Dražena Jakovinu tehnički ministar pravosuđa Orsat Miljenić imenovao je vršiteljem dužnosti predsjednika tog suda na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda, doznaje se u ministarstvu.

Ministar, koji je ranije najavljivao da će imenovanje vršitelja dužnosti ostaviti svom nasljedniku, predomislio se nakon što je predsjednik Vrhovnog suda ukazao da postoje "procesne situacije" poput zahtjeva za izuzećem sudaca koje ne može riješiti zamjenik već samo samo izabrani predsjednik ili vršitelj te dužnosti. Jakovina je tako postao privremeni čelnik najvažnijeg županijskog suda u Hrvatskoj, a na toj dužnosti može biti do izbora novog predsjednika, ali ne duže od godinu dana. 

Zagrebački Županijski sud ostao je bez predsjednika zadnjeg dana prošle godine, a nakon što 26. studenoga ni jedan od troje kandidata za tu dužnost nije dobio dovoljan broj glasova članova Državnog sudbenog vijeća. Na natječaj za čelnika Županijskog suda koji je raspisan ljetos javilo se troje sudaca – dosadašnji predsjednik Ivan Turudić, sutkinja Uskočkog odjela Jasna Smiljanić i Oliver Mittermayer. No, niti jedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova na sjednici na kojoj je nazočilo osam članova DSV-a pa će se izbor za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda morati ponoviti.