c S
Dnevne novosti

Karamarko i Petrov: prvi potez Vlade izrada proračuna

22.01.2016 07:35 ZAGREB, 21. siječnja 2016. (Hina), Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a i predloženi prvi potpredsjednik Vlade, te čelnik Mosta nezavisnih lista i predloženi potpredsjednik Vlade Božo Petrov u četvrtak su izjavili kako će prvi potez nove Vlade, kada dobije povjerenje Hrvatskoga sabora, biti izradba proračuna, te ističu da je osnovni princip pri odabiru kandidata za ministre bila njihova stručnost. 
"Rad na proračun i stvaranje zakonskih predispozicija za olakšavanje investicija, smanjenje javnog duga i čitav niz mjera koje bi trebale biti poticajne za razvoj hrvatskog gospodarstva", kazao je Karamarko u razgovoru za HTV na pitanje koji će biti prvi potezi Vlade mandatara Tihomira Oreškovića. Ističe da je mandatar Orešković sastavio tim koji Hrvatskoj može donijeti najbolje. Petrov je kazao kako je donošenje proračuna "prvi test" i "ono što je glavno".  Karamarko je poručio kako su osobe koje će Orešković sutra predstaviti u Hrvatskom saboru mladi, sposobni ljudi. "Radi se o ljudima koji imaju kvalitete prije svega stručne i reformski su raspoloženi", rekao je Karamarko. On će se kao prvi potpredsjednik Vlade  baviti unutarnjom i vanjskom politikom i nacionalnom sigurnošću. Karamarko: Mi smo antifašisti, ali i antikomunisti.

Mi smo antitotalitaristi 

Karamarko je i odlučno odbacio neke tvrdnje da je predloženi ministar kulture, povjesničar Zlatko Hasanbegović s Instituta Ivo Pilar, u svojim ranijim medijskim istupima negirao antifašističku borbu. "To uopće nije istina, on tako nije rekao. On je rekao istinu o Domovinskom ratu. Rekao je da je Domovinski rat i ono čime je rezultirao, jednom demokratskom, slobodnom hrvatskom državom, otprilike vrhunac hrvatske povijesti. Ta država i to društvo koje smo stvorili nakon Domovinskog rata je distancirana od bilo kojeg totalitarizma. I ništa se ne može uspoređivati s tim momentom Domovinskog rata i oslobađanjem Hrvatske. Mislim da je to bila intencija. Ovo sve drugo su ružne interpretacije", naglasio je Karamarko.  Na upit koji je njegov stav o antifašizmu, treba li ostati u temeljima Ustava, Karamarko je istaknuo: "Mi smo antifašisti, ali i antikomunisti. Mi smo antitotalitaristi".

Petrov: Hrvatska svoju punu neovisnost stekla u Domovinskom ratu 

Petrov je, na novinarski upit,  kazao da nije čuo Hasanbegovićevu izjavu, dodavši kako će se u nadolazećem vremenu upoznati s Hasanbegovićem i zaista vidjeti koji je njegov pravi stav o antifašističkoj borbi. "Jedni govore da ju je negirao, drugi da ju je dovodio pod upitnik. Mislim da nije dobro dovoditi u pitanje ono što piše u Ustavu, a pogotovo ono što se događalo u povijesti. Ne treba to negirati, a s druge strane, ne treba negirati da je Hrvatska svoju punu neovisnost stekla u Domovinskom ratu", naglasio je. Odbacio je tumačenja da su se kandidati za ministre birali po "zavičajnom principu" s obzirom na to da su čak četiri s juga Hrvatska, poručivši da je glavni kriterij bio stručnost. "Regija se ni na koji način nije uključivala u odabir, niti je to bio kriterij za odabir. Bila je struka", kazao je Petrov. Potvrdio je da je osobno predložio Vlahu Orepića za ministra unutarnjih poslova. "Sve druge je predložila struka i ljudi koji su surađivali na izradi plana, definitivno nije bila regija iako vjerujem da je Dubrovačko-neretvanskoj bilo drago", dodao je.