c S
Dnevne novosti

Mrsić: Vlada nije odradila svoj posao oko Zakona o uskrati

04.02.2016 07:38 ZAGREB, 3. veljače 2016. (Hina), Bivši ministar rada i mirovinskog sustava i sadašnji SDP-ov zastupnik Mirando Mrsić ustvrdio je u srijedu da Vlada nije odradila svoj posao oko prijedloga Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža.

"Zakon o uskrati bio je na ocjeni Ustavnog suda, koji je vrlo jasno ukazao da njegova primjena ne može biti duža od onoga do sada, odnosno do 31. prosinca. Vlada je umjesto zakona trebala sjesti sa sindikatima državnih službenika i namještenika jer jedino u tom kolektivom ugovoru postoji taj dodatak od 4, 8 i 10 posto. U svim kolektivnim ugovorima u javnim službama tog dodatka nema jer je iz njih isključen tijekom kolektivnog pregovaranja u proteklih godinu dana", rekao je Mrsić novinarima u Hrvatskom saboru.

Smatra da su povlačenju prijedloga Zakona o uskrati dok se ne doradi kumovali nepripremljenost i brzina "što podriva socijalni dijalog". "Trebalo je slijediti ono što je Ustavni sud napisao, to znači da je Vlada trebala sjesti sa sindikatima. Napominjem da su kolektivni pregovori sa državnim službenicima i namještenicima otvoreni, pa Vlada treba samo imenovati pregovarački tim, sjesti sa sindikatima i dogovoriti to pitanje", istaknuo je Mrsić.