c S
Dnevne novosti

Erjavec pozvao ministra Kovača u posjet Sloveniji

08.02.2016 07:05 LJUBLJANA, 6. veljače 2016. (Hina), Slovenski ministar vanjskih poslova sastao se u subotu u Amsterdamu s hrvatskim kolegom Mirom Kovačem, prilikom neformalnog sastanka o migracijskoj krizi i pozvao ga u posjet, a prema slovenskim medijima sastanak će biti "uskoro u Ljubljani". 
Erjavec je za Slovensku tiskovnu agenciju STA izjavio da je hrvatskog kolegu pozvao u službeni posjet Ljubljani, te da očekuje još bolju suradnju dviju država u suočavanju s izazovima migracijske krize koja pogađa obje zemlje. Interesi Slovenije i Hrvatske da se za migracijsku krizu što prije nađe rješenje su istovjetni, kazao je Erjavec, dodavši da ne očekuje bitne pomake i drukčiju politiku kad se radi o nekim otvorenim pitanjima koja među dvjema državama postoje, a među kojima se najčešće spominje granični prijepor. "Očekujem da će arbitražni sud obaviti svoju zadaću, izdati presudu i da će je nova hrvatska vlada prihvatiti", kazao je Erjavec, dodavši da s novim hrvatskim ministrom o tim stvarima prilikom današnjeg susreta nije govorio.

Po Erjavčevim će riječima to biti jedna od tema prilikom skorašnjeg posjeta ministra Kovača Ljubljani. "Danas namjerno nismo otvarali to pitanje jer smo se koncentrirali na problematiku migracija, gdje po zajedničkoj ocjeni razinu suradnje treba podići", kazao je šef slovenske diplomacije. Što se tiče arbitraže, Erjavec je ponovio poznata stajališta Ljubljane. Ne želeći nagađati što bi i kada  arbitri mogli nešto zaključiti o sporu, dodao je kako se nada da će to biti brzo, možda već u ožujku. Kao što je poznato, Slovenija osporava hrvatsko gledište da je arbitražni postupak o granici kompromitiran i da treba potražiti novi način rješenja, te zahtijeva da se on nastavi prema arbitražnom sporazumu iz 2009. iz kojega je Hrvatska izašla.