c S
Dnevne novosti

Matijašević za oporavak gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije novcem od prodaje državne imovine

09.02.2016 07:05 VINKOVCI, 8. veljače 2016. (Hina), Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević rekao je u ponedjeljak u Vinkovcima da je na prošlotjednom sastanku sa sindikatima premijer Tihomir Orešković kao jednu od 'brzih' mjera za oporavak gospodarstva najavio 'stavljanje u promet' manjeg dijela državne imovine, čime bi se zaradilo oko 500 milijuna eura koji bi se plasirali malome i srednjem poduzetništvu, a HURS će tražiti da u korištenju tog novca prednost imaju krajevi u kojima se teško živi, među kojima je i Vukovarsko-srijemska županija.

U izjavi novinarima nakon sastanka s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, s kojim je razgovarao o gospodarskim problemima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Ozren Matijašević je rekao kako je ta županija "prepuna potencijala u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i drvoprerađivačkoj industriji" te da se tu bez dodatnih ulaganja najbrže mogu otvarati nova radna mjesta. "Očekujemo da ova županija bude u prioritetu ulaganja i trošenja tih sredstava", istaknuo je Matijašević, dodajući kako je nevjerojatan podatak da drvoprerađivačkoj industriji na istoku Hrvatske, usred najbogatijih šuma, ostaje na raspolaganju samo 25 posto sirovine.

Matijašević je Vladi također uputio "apel, molbu i zahtjev" da iz Republike Hrvatske onemogući izvoz sirovine i poluproizvoda kad je riječ o drvoprerađivačkoj industriji. Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, na istoku Hrvatske gospodarski su problemi veliki i u prošle četiri godine nisu se rješavali. "Razvoj cijele Slavonije i Hrvatske ovisi o razvoju poljoprivrede, a poljoprivredna strategija nije bila dobra niti jasno definirana", istaknuo je Galić zauzimajući se za hitnu intervenciju države kako bi se spriječilo daljnje propadanje OPG-ova i sela.