c S
Dnevne novosti

Orešković: Proračun predstavljamo 10. ožujka

18.02.2016 07:40 ZAGREB, 17. veljače 2016. (Hina), Premijer Tihomir Orešković u srijedu je na početku Vladine sjednice najavio da će proračun za ovu godinu biti predstavljen 10. ožujka istaknuvši da je njegovo donošenje jedna od pet točaka koje su temelj za pokretanje reformi koje je ova Vlada obećala građanima.

„Ovaj proračun je naš proračun. Obećali smo građanima reforme i to građani Hrvatske očekuju od nas“, rekao je te ocijenio da Vlade ide u „pravom smjeru“.Navodi da je proračun bio tema više sastanaka koje je održao, a najavljuje i da će ih imati i idućih tjedana. Prethodno će Orešković u Bruxellesu sudjelovati na sastanku Europskog vijeća, koji se održava danas, a potom 22. veljače u Londonu na konferenciji u organizaciji EBRD-a.

Orešković naglašava da je već razgovarao s brojnim gospodarstvenicima, posebno iz IT sektora, s veleposlanicima zemalja EU na radnome ručku, te veleposlanicima država koje nisu članice EU na radnoj večeri.„Svi oni vide veliki potencijal u vezi s ulaganjem, posebice u energetskom sektoru, agroturizmu. Svi su oni uvjereni da možemo uspjeti, ali samo ako ćemo se držati dogovora“, kazao je. Imao je sastanke, dodaje, i s velikim brojem potencijalnih stranih ulagača čiji je interes velik, ali, kako je rekao, oni kao glavni problem i dalje ističu složenost naših propisa.

Građanima smo obećali reforme, ponavlja Orešković te ističe pet glavnih točaka kroz koje će se one provesti. Prva je aktiviranje pola milijarde eura „mrtvog kapitala“ u vlasništvu države kako bi se smanjio javni dug. Druga je točka stvaranje fonda za srednje i male poduzetnike u kojem bi se također našlo oko pola milijarde eura kroz što bi se povećali prihodi od PDV-a. O tome je razgovarao s predstavnicima HBOR-a, HAMAG-a i bankama, kako bi se uz pomoć europskih fondova stvorio jedan takav fond.Ističe, kao treće, mogućnost privlačenja 10,7 milijardi  eura iz europskih fondova, kao četvrto naglašava investicije gdje najveće mogućnosti vidi u turizmu, a peta je točka – proračun.