c S
Dnevne novosti

Karamarko: Lozančič je već trebao biti razriješen

26.02.2016 07:30 NOVA GRADIŠKA, 25. veljače 2016. (Hina), Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko izjavio je u četvrtak navečer da je šef SOA-e Dragan Lozančić već trebao biti razriješen s dužnosti, kako je s tim u vezi razgovarao s premijerom Tihomirom Oreškovićem i da su pri kraju tog procesa.

O danas podnesenom izvješću o radu SOA-e na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koje nije prihvaćeno, Karamarko je rekao kako je čuo da u njemu nije bilo ništa bitno. "Za nas je dovoljno što predsjednica nema povjerenje u Lozančića, a premijer Orešković je uzeo vrijeme za odluku, ali ono istječe", rekao je Karamarko u Novoj Gradiški uoči proslave 26. obljetnice brodsko-posavskog županijskog HDZ-a. Novinare je zanimala kandidatura Milijana Brkića za ministra branitelja, a Karamarko je rekao kako se nada da će se njegova kandidatura realizirati. Istaknuo je da su danas u Vladi razgovarali o proračunu i da su s tim u vezi imali dosta posla. 

Ocijenio je da Brkiću "sve podmeću" te kako je vrlo zanimljivo što je oduzimanje diplome ponovno pokrenuto u trenutku kad je predložen kao kandidat za ministra branitelja. "Četiri smo godine na udaru bivše vlasti. Služili su se svim legalnim i nelegalnim metodama, zloupotrebljavajući sustav, Uskok i SOA-u. Gospodin Brkić je na udaru onih koji su već trebali biti smijenjeni, a bit će smijenjeni", rekao je Karamarko. "Tko će odgovarati za to u Policijskoj akademiji? Zašto su dopustili da budu ispolitizirani? Nemaju pravo na to", rekao je i dodao da Brkić ima pravomoćnu presudu Upravnog suda. "Policijska akademija proslavila se već drugi put", ocijenio je. "Bilo bi bolje da smo ministra imali kad smo se odlučili za Crnoju. Vidjeli ste harangu na njega. Koga god se izabere, krene haranga. Možda je to dio pakla o kojem govori Milanović", istaknuo je Karamarko, dodajući da je HDZ sada našao najboljeg kandidata i vjeruje da će Brkić biti odličan ministar.

"Reakcije među braniteljima su izvanredne", rekao je predsjednik HDZ-a. Potpredsjednik Vlade nije mogao potvrditi da uvođenje potpora za svako novorođenče automatski znači i ukidanje dosadašnjeg programa poticanog zapošljavanja. Veseli ga što je osigurano 100 milijuna kuna za novorođenu djecu. "Naravno da ćemo zapošljavanje potaknuti nekim drugim mjerama", istaknuo je Karamarko i najavio da su danas ministri dobili obvezu rezati rashodovnu stranu proračuna. Novinari su Karamarka pitali i o imenovanju Roberta Pauletića za zamjenika ministra turizma, a prvi potpredsjednik Vlade je odgovorio kako su tražili stručne ljude u branši, a da je on kandidat Mosta.