c S
Dnevne novosti

Ministar Dobrović zaustavio Program izobrazbe o gospodarenju otpadom zbog financijskog rasterećenja tvrtaka

07.03.2016 07:35 ZAGREB, 6. ožujka 2016. (Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović zaustavio je provedbu Programa izobrazbe o gospodarenju otpadom koji su morali proći povjerenici za otpad i njihovi zamjenici u tvrtkama i javnim ustanovama s više od 50 zaposlenika zato što ta mjera neće poboljšati kvalitetu gospodarenja otpadom, a za više od 3700 tvrtaka i javnih ustanova uzrokuje trošak oko 18,5 milijuna kuna. 
Odluka o zaustavljanju tog programa na snagu će stupiti idući tjedan, doznaje Hina u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. "Edukacija o gospodarenju otpadom mora biti sveobuhvatna te se mora provoditi na svim razinama. Ideja o pokretanju programa izobrazbe o gospodarenju otpadom je dobra. No, u ovom slučaju radi se o svojevrsnome parafiskalnom nametu budući da je obveza definirana brojem zaposlenih a ne kriterijima opterećenja okoliša otpadom", izjavio je ministar Dobrović. Najavio je kako edukaciju o gospodarenju otpadom to ministarstvo namjerava provesti "na sustavniji i temeljitiji način". Ministar Dobrović objasnio je kako odluka o zaustavljanju tog programa ne znači da tvrtke i ustanove s više od 50 zaposlenika ne moraju imenovati povjerenike za otpad, kako je propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, nego da su oslobođene obveze izobrazbe. Osobe koje su završile izobrazbu dobit će potvrdu ministarstva koja će i dalje vrijediti.

Poslovanje jednog dijela tvrtaka rasterećuje se za 18,5 milijuna kuna troškova 

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, u dogovoru s gospodarskim partnerima, odlučilo je izvan snage staviti Program izobrazbe o gospodarenju otpadom koji su morali proći povjerenici za otpad i njihovi zamjenici u tvrtkama i javnim ustanovama s više od 50 zaposlenika. Procijenjeno je kako ta mjera neće poboljšati kvalitetu gospodarenja otpadom te je uzrokovala trošak oko 18,5 milijuna kuna za više od 3700 tvrtaka i javnih ustanova. Ministarstvo je analizu učinaka i troškova tog programa provelo u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK), koja podupire tu odluku ministra Dobrovića radi smanjenja nameta za gospodarske subjekte. "Smatramo, na što smo već i upozoravali, a slažemo se s ministrom Dobrovićem, kako je potrebno na drugačiji način definirati kriterije obveznika obrazovanja o postupanju s otpadom. Sigurno je da je obrazovanje gospodarskih subjekata o gospodarenju otpadom potrebno i Hrvatska gospodarska komora pružit će svu potrebnu stručnu pomoć u prilagodbi i racionalnoj provedbi odredaba iz zakonodavnog okvira svojim članicama", rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš, ističući da HGK stoji na raspolaganju ministarstvu u komunikaciji s gospodarskim subjektima i definiranju novog programa izobrazbe. 

Program izobrazbe o gospodarenju otpadom Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je sredinom prošle godine, u mandatu ministra Mihaela Zmajlovića. Program se počeo provoditi u jesen prošle godine. Tvrtke i javne ustanove koje su zakonski dužne imenovati povjerenika za otpad i njegova zamjenika morale su ishoditi i potvrdu ministarstva o obavljenoj izobrazbi o gospodarenju otpadom koja se izdavala na pet godina.