c S
Dnevne novosti

Prijedlog proračuna za 2016. uvršten u saborski dnevni red

14.03.2016 07:40 ZAGREB, 11. ožujka 2016. (Hina), Hrvatski sabor u petak je svoj dnevni red dopunio prijedogom državnoga proračuna za 2016. godinu s projekcijama za 2017. i 2018. te ostalim pratećim dokumentima te će zastupnici o temeljnom financijskom dokumentu raspravljati idući tjedan. U dnevni je red uvršteno još desetak točaka, među kojima su izmjene zakona o nadzoru državne granice i o obrani.

O tim će prijedlozima Sabor odlučivati u hitnoj proceduri, iako su klubovi HNS-a i SDP-a tražili da se hitnost skine i da idu u dva čitanja, no saborska je većina odlučila drugačije. Ti su zakonski prijedlozi vezani za izbjegličku krizu, odnosno 'balkansku rutu', koja je u međuvremenu zatvorena, a napredovali su i dogovori EU s Turskom o novom modelu zbrinjavanja izbjeglica, kazala je Vesna Pusić (HNS) koja ne vidi razloge za hitnost sad kad više nema izbjeglica.   

Smatramo to nepotrebnom militarizacijom, naglasila je Pusić. S tim se suglasio i Klub SDP-a, u ime kojega je Dragica Zgrebec dodatno tražila da po redovnom postupku idu i izmjene zakona o faktoringu i o sanaciji javnih ustanova.
Očekivali smo da će nova Vlada omogućiti da se o svakom zakonu, koji se ne usklađuje s EU, omogućiti rasprava u redovnoj proceduri, rekla je Zgrebec.